Mihai Șora la 104 ani. Cum arăta în 1917 – foto în articol

Filozoful Mihai Şora a postat, astăzi, de ziua lui, o poză din primul său an de viaţă. Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, la Timişoara. Filozoful scrie că în acea perioadă realizarea unei fotografii era un mare eveniment, nu un obicei comun, ca în prezent. Timişorenii mergeau în atelierul fotografului Kossak, “gătiţi ca de sărbătoare”, aminteşte el:

”Am trecut și eu prin ritualul celei dintâi fotografii, la patru-cinci luni, stând pe burtă și absorbind dintr-o privire lumea din jur. La începutul secolului XX era însă un eveniment în sine, nu un obicei comun: părinții își duceau copilul la fotograf ca pe un bibelou mai curând decât ca pe o ființă vie, mișcătoare din mâini și din picioare. Pentru mulți dintre părinții generației mele, fotografia aceasta inaugurală a fost singurul lucru care le-a rămas de pe urma copilului: mortalitatea infantilă se adăuga celorlalte încercări prin care treceau ei: război, sărăcie, boli fără leac, opresiuni, prigoane. Au fost generații întregi pentru care faptul însuși de a supraviețui era o victorie, un dar dumnezeiesc.

De aceea mă înduioșează fotografia de aici: nu pentru că stau acolo gol-goluț, cu ochii larg deschiși, în decorul aranjat de fotograf, ci pentru că mi-i pot imagina pe părinții mei tineri, dar trecuți deja prin durerea pierderii primului lor copil, băiețelul Teodor, al cărui chip nu s-a păstrat în nicio imagine; părinții mei buni și drepți, și credincioși luându-și pruncul în brațe, urcând în trăsură și mergând la Domnul Kossak, fotograful timișorean în atelierul căruia aveam să intrăm de atâtea ori mai târziu, gătiți ca în zi de sărbătoare. Părinții mei care se rugau Domnului ca cel de-al doilea copil să trăiască și făceau tot ce le stătea în putință pentru ca Domnul să le asculte rugăciunea.

Mihai Șora
7 noiembrie 2020
P.S. Vă mulțumesc tuturor pentru urări. Sunt calde mângâieri care mă bucură și îmi dau putere”, scrie el pa pagina sa de socializare, în ziua în care a împlinit 104 ani. Postarea a strâns mii de comentarii și sute de distribuiri în numai câteva ore

Mihai Șora, fotografie din 1917 și 2020

fotografia mică: József Kossak
| Timișoara, primăvara 1917 |
fotografia mare: Luiza Șora
| București, toamna 2020 |

Mihai Şora a studiat filozofia la Universitatea din Bucureşti, unde l-a avut profesor pe Nae Ionescu. Pleacă apoi la Paris, unde obţine titlul de doctor în filozofie, devenind cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique. Întors în ţară, regândeşte colecţia “Biblioteca pentru toţi”, în care sunt publicate cele mai importante cărţi ale culturii universale. Este şi Ministru al Învăţământului în primul guvern de după revoluţie.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

filozoful mihai sora mihai sora mihai sora 104 ani mihai sora copil poza mihai sora varsta mihai sora
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes