Mii de părinţi au apelat, în 2020, serviciul de telemedicină ALOPEDI al Spitalului de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca

Peste 9.000 de părinţi au apelat, anul trecut, serviciul de telemedicină ALOPEDI, al Spitalului de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca. Numărul apelurilor a fost mai mic faţă de anii anteriori, având în vedere că distanţarea socială şi respectarea regulilor de igienă au dus la scăderea numărului de copii cu probleme respiratorii şi digestive.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Consiliul Judeţean Cluj, în urma unei analize realizate împreună cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, s-a constatat că, pe parcursul anului 2020, prin intermediul serviciului de call center dedicat sfaturilor medicale pediatrice – ALOPEDI 0364-917 au fost ajutaţi 9.041 de copii.

“Ceea ce e cu adevărat important e faptul că un număr semnificativ de mici pacienţi au beneficiat gratuit şi prompt de sfaturile medicilor de specialitate cu o înaltă calificare, în funcţie de simptomatologia descrisă de părinţi. În acest fel, s-a evitat deplasarea la spitalele sau cabinetele medicale, precum şi contaminarea şi punerea în pericol a sănătăţii a numeroşi copii”, a afirmat Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, citat în comunicat.

În document se arată că numărul apelurilor telefonice a scăzut faţă de anii anteriori, distanţarea socială şi respectarea regulilor de igienă fiind însoţite de scăderea numărului de copii cu probleme respiratorii şi digestive, cele mai frecvente motive de apelare a serviciului de sfat pediatric telefonic ALOPEDI 0364-917.

Cea mai mare parte a apelurilor – 67,69% – s-au finalizat cu recomandări de îngrijire la domiciliu şi cu explicarea manifestărilor la apariţia cărora este obligatoriu consultul medical faţă în faţă. De asemenea, pe parcursul anului 2020, pentru 11,5% dintre copiii evaluaţi telefonic s-a recomandat consult imediat, în primele două ore de la apel, iar în cazul a şase copii a fost necesară intervenţia Serviciului de Ambulanţă.

Cu o experienţă de şapte ani în domeniul triajului telefonic, serviciul de call center al Spitalului de Urgenţă pentru Copii a ajutat până în prezent peste 65.000 de copii. Rolul ALOPEDI este de a îndruma părinţii copilului bolnav să acceseze sistemul de sănătate în mod eficient, adresându-se serviciului medical potrivit atunci când acest lucru este necesar. În majoritatea situaţiilor, copiii pot fi îngrijiţi la domiciliu de către părinţi, urmând sfaturile medicilor. Aceştia adresează întrebări cu ajutorul cărora stabilesc gravitatea stării copilului, în funcţie de care se recomandă evaluarea medicală faţă în faţă sau îngrijirea copilului la domiciliu.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alopedi alopedi cluj
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes