Mike Pompeo propune o luptă comună SUA-UE împotriva asaltului economic chinezesc: Există o trezire transatlantică

Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, a declarat joi că Statele Unite și Uniunea Europeană au nevoie de o politică comună față de China pentru a-i rezista acesteia. Pompeo a numit Beijing-ul o amenințare și acuzându-l că ar fura know-how-ul european pentru a-și dezvolta economia.

Pompeo a declarat că a acceptat o propunere a șefului de politică externă al UE, Josep Borrell, de a pune bazele unui dialog formal SUA-UE cu privire la China și va călători în Europa în curând pentru a găzdui prima sesiune.

“Există o trezire transatlantică față de ceea ce se întâmplă. Nu se confruntă Statele Unite cu China, ci lumea întreagă se confruntă cu China”, a spus el.

Borrell a ridicat ideea unui dialog SUA-UE la începutul acestei luni, la sfârșitul unui apel video între Pompeo și miniștrii de externe ai UE. În timp ce detaliile sunt foarte vagi, Pompeo a spus că discuțiile vor fi conduse de înalți oficiali și va fi deschis.

Pompeo a declarat că UE trebuie să acționeze împotriva Chinei, pe care a acuzat-o că a furat proprietate intelectuală în Europa și a abuzat de sistemul comercial bazat pe reguli, pentru a-și proteja economiile. ”Au acces la piețele noastre de capital în moduri în care noi nu avem acces la ale lor”, a spus el.

Pompeo a adăugat că noul dialog SUA-UE ar împărtăși informații despre China. În timp ce a spus că vor exista opinii diferite în cadrul comisiei, a sperat că acest dialog va fi „un catalizator pentru acțiune”, deși nu a oferit alte detalii.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

mike pompeorazboi comercial china
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes