International

Mike Pompeo propune o luptă comună SUA-UE împotriva asaltului economic chinezesc: Există o trezire transatlantică

Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, a declarat joi că Statele Unite și Uniunea Europeană au nevoie de o politică comună față de China pentru a-i rezista acesteia. Pompeo a numit Beijing-ul o amenințare și acuzându-l că ar fura know-how-ul european pentru a-și dezvolta economia.

Pompeo a declarat că a acceptat o propunere a șefului de politică externă al UE, Josep Borrell, de a pune bazele unui dialog formal SUA-UE cu privire la China și va călători în Europa în curând pentru a găzdui prima sesiune.

„Există o trezire transatlantică față de ceea ce se întâmplă. Nu se confruntă Statele Unite cu China, ci lumea întreagă se confruntă cu China”, a spus el.

Borrell a ridicat ideea unui dialog SUA-UE la începutul acestei luni, la sfârșitul unui apel video între Pompeo și miniștrii de externe ai UE. În timp ce detaliile sunt foarte vagi, Pompeo a spus că discuțiile vor fi conduse de înalți oficiali și va fi deschis.

Pompeo a declarat că UE trebuie să acționeze împotriva Chinei, pe care a acuzat-o că a furat proprietate intelectuală în Europa și a abuzat de sistemul comercial bazat pe reguli, pentru a-și proteja economiile. ”Au acces la piețele noastre de capital în moduri în care noi nu avem acces la ale lor”, a spus el.

Pompeo a adăugat că noul dialog SUA-UE ar împărtăși informații despre China. În timp ce a spus că vor exista opinii diferite în cadrul comisiei, a sperat că acest dialog va fi „un catalizator pentru acțiune”, deși nu a oferit alte detalii.

Alte știri de interes

Regina Elisabeta a II-a îşi pierde tronul în Barbados

Mihnea Tudor

Noua Zeelandă ar putea să-și schimbe numele cu unul indigen

Mihnea Tudor

Ambasadorul SUA în China a demisionat

Mihnea Tudor

UE testează interoperabilitatea între aplicaţii de urmărire a Covid-19 în şase state

Mihnea Tudor

Sebastian Kurz: Austria a intrat în al doilea val de coronavirus

Mihnea Tudor

Erdogan, amenințare fără precedent la adresa Franței: Nu căutaţi ceartă cu Turcia!

Saghin Cristian

Efect neașteptat al pastilelor de Paracetamol

Mihnea Tudor

Trump i-a spus jurnalistului Bob Woodward că ştia în februarie că maladia Covid-19 este „o chestie mortală”, dar voia să o minimalizeze

Saghin Cristian

Opozantul belarus Maxim Znak, un membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei, arestat de bărbaţi ”mascaţi” în civil

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »