Ministerul Justiţiei a transmis cererea privind extrădarea lui Cristian Rizea, după ce acestuia i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană

Ministerul Justiţiei (MJ) anunţă că, miercuri, a primit de la ministerul de resort din Republica Moldova o scrisoare în care se arată că fostului deputat Cristian Rizea i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană. Ca urmare, Ministerul român al Justiţiei a solicitat extrădarea acestuia.

“Ministerul Justiţiei din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (…), a întocmit şi transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetăţeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani şi 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, arată MJ.

“La data de 25.04.2019, Ministerul Justiţiei din România a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a numitului Cristian Rizea, cetăţean român, în vederea executării în România a unei pedepse de 4 ani şi 8 luni, aplicată prin sentinţa penală nr.680/2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, definitivă prin decizia penală nr. 62/2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători. Această cerere a fost trimisă, la data de 03.05.2019, Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova”, precizează Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă transmis miercuri seară.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care s-a ascuns timp de aproape trei ani la Chişinău şi căruia i-a fost retrasă cetăţenia R. Moldova, a fost reţinut. Poliţia din Republica Moldova precizează că a fost reţinut ”cetăţeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi”, fiind declanşată procedura de extrădare. Cristian Rizea susţine că nu va fi extrădat pentru că deja a cerut azil politic.

Urmărit internațional

”De către ofiţerii de investigaţii ai Direcţiei Investigaţii Criminale a INI al IGP, astăzi, în jurul orei 16:15, în mun. Chişinău a fost reţinut cetăţeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi. Acesta se află în căutare internaţională pe canalele Interpol cu scop de arest şi extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani şi 8 luni pentru infracţiunea de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, conform senţinţei definitive emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României”, a transmis Poliţia din R. Moldova.

Autorităţile au demarat procedura de extrădare, în conformitate cu acordurile bilaterale privind aplicarea legii penale dintre Republica Moldova şi România.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Cristian Rizea Cristian Rizea arestat Cristian Rizea extradat
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes