Ministrul Bode, despre protestul de la Parlament, libera exprimare şi jocul democratic: Regretabil!

Lucian Bode, ministrul de Interne, a afirmat, marţi, în legătură cu protestul de la Parlament, că este regretabil, la 32 de ani de la Revoluţia română, să vedem astfel de manifestări care nu au nicio legătură cu libera exprimare şi cu jocul democratic.

”Este regretabil, la 32 de ani de la Revoluţia română (…) să vedem astfel de manifestări care nu au nicio legătură cu libera exprimare şi cu jocul democratic”, a declarat, marţi, ministrul de Interne, Lucian Bode.

Ministrul a prezentat din nou cronologia evenimentelor, detaliate anterior într-un comunicat al MAI.

”Personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului, parlamentari şi angajaţi ai unui grup parlamentar, în maşinile personale, au introdus în jur de 50 de protestatari în curtea Palatului Parlamentului. Al doilea moment a fost în jurul orei 11.45, când, în jur de 1.000 de protestatari (…) au ales să se deplaseze, chemaţi de parlamentari AUR spre intrarea de la Senat. Au forţat intrarea de la Senat şi câteva sute au intrat în curtea Palatului Parlamentului”, a mai afirmat ministrul.

Fără violență

Acesta a precizat că a cerut să nu fie folosită forţa: ”În permanenţă le-am transmis forţelor de ordine să acţioneze cu calmitate, să fie calmi, să fie fermi, dar să nu utilizeze sub nicio formă forţa şi violenţa. Nu au folosit forţa, nu au folosit echipamentele din dotare, protestul din incinta Parlatului Parlamentului s-a finalizat fără violenţă. Am văzut că unii protestatari s-au dedat la distrugeri”.

Ministrul afirmă că se fac verificări în urma protestului.

”Avem înregistrări şi am legitimat foarte multe persoane în legătură cu posibile fapte de tulburare a ordinii şi liniştii publice. Urmează în orele ce vin să-i identificăm, să-i audiem şi să-i tragem la răspundere”, a adăugat Bode.

Acesta a prcizat că nicio maşină aparţinând corpului diplomatic nu a fost vandalizată.

Întrebat despre parlamentarii care au introdus persoane în curtea Palatului Parlamentului, Bode a afirmat: ”Îi avem monitorizaţi pe toţi şi vor răspunde în faţa legii”.

”Avem filmări, avem legitimarea într-o mare măsură şi, cu siguranţă, cei care a săvârşit apte contravenţionale vor fi traşi la răspundere”, a mai declarat ministrul.

”Categoric nu s-a pus niciun moment problema să intre în incinta Palatului Parlamentului (…) Am avut în jur de 300 de jndarmi în dispozitiv în legătură cu acest protest anunţat. La momentul în care au împins poarta dinspre Senat ea a căzut şi au intrat câteva sute”, a mai airmat ministrul.

Acesta anunţă verificări şi la Jandarmerie: ”Cu siguranţă vom face verificări şi cu privire la modul în care jandarmii s-au achutat de sarcinile ce le reveneau. Cum au reuşit dacă dispozitivul era corect dimensionat cum au reuşit să intr în curte. Din moment ce au intrat în curte, sunt convins că se putea interveni mai bine”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

libera exprimareprotest aurprotest parlamentrevolutie
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes