Ministrul Culturii, Raluca Turcan: Tabloul marelui pictor național, Nicolae Grigorescu, ”Bretonă lucrând (La fereastră)”, în patrimoniul național

Tabloul „Bretonă lucrând (La fereastră)” al marelui pictor național, Nicolae Grigorescu, revine în patrimoniul statului român, declară Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Raluca Turcan: „Pentru prima dată, după mai bine de 15 ani, Ministerul Culturii a achiziționat, exercitându-și dreptul de preempțiune, o operă de artă deosebită, care face parte dintr-un ansamblu de bunuri de patrimoniu cultural național retrocedate în natură moștenitorilor de drept, în urmă cu câțiva ani, de la Muzeul Național de Artă al României”.

„Tabloul “Bretonă lucrând (La fereastră)” realizat în ulei pe lemn reprezintă o piesă de primă importanță în creația pictorului Nicolae Grigorescu, datând din perioada franceză (1876-1886). Este un succes faptul că, astăzi, după 40 de ani în care s-a regăsit la Muzeul Național de Artă al României și după alți ani în care a făcut parte dintr-o colecție privată, ca urmare a retrocedării, această operă de artă se întoarce în muzeu pentru a fi admirată de toți iubitorii de artă”, a nai declarat Raluca Turcan.

Aceasta a precizat că „în patrimoniul cultural național avem mai multe piese emblematice semnate de Nicolae Grigorescu, cu tema carelor cu boi. Foarte puține, însă, provin din seria vitré, care reflectă înaltele calități artistice la care ajunsese Grigorescu în acea perioadă”.

„Prin achiziționarea lucrării și revenirea acesteia acasă, în colecția Muzeului Național de Artă al României, reușim, nu doar sa o reintroducem în circuitul public, ci și să ne îndeplinim misiunea primordială, aceea de a proteja și promova patrimoniul cultural național mobil”, a transmis Raluca Turcan.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

nicolae grigorescuraluca turcantablou bretona lucrand
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes