Ministrul Energiei, Virgil Popescu: “Ne-am asumat ca țară, până în 2050, să reducem emisiile. Energia regenerabilă este foarte bună, dar nu ne putem uita să vedem dacă este soare afară sau dacă este vânt”

Virgil Popescu
Virgil Popescu

Virgil Popescu a mai declarat că energia nucleară este ingredientul perfect pentru a avea o energie curată şi în mixul energetic al ţării aproximativ 60% este energie curată, 20% nucleară şi 40% hidro şi energie regenerabilă.

A fost reiterat faptul că România are, în mixul energetic, aproximativ 60% energie curată, energie care nu produce emisie de CO2, 20% este energie nucleară şi restul de 40% este hidro mare şi energie regenerabilă, fiind cazul energiei wind şi fotovoltaică, în carul evenimentului de lansare a primului Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2) din Europa, care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic NuScale.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a mai amintit că se doreşte creşterea acestor procente şi până în 2026-2027 procentul de energie regenerabilă să urce de la ţinta asumată, de 30,6%, la 36%.

„Trebuie să avem mai mult şi vedem că se poate, pentru că vă spun am lansat call-ul de proiecte prin Planul Naţional de Rezilienţă pentru energie regenerabilă. Call-ul era iniţial lansat pentru 960 de megawaţi. Avem proiecte de trei gigawaţi în aceeaşi anvelopă financiară.

Conform unui comunicat al Nuclearelectrica, instalarea primului simulator al unui SMR NuScale la Universitatea Politehnica din Bucureşti este un prim pas în pregătirea viitoarei generaţii de ingineri nuclearişti care vor avea un rol esenţial în proiectul strategic de dezvoltare a primei centrale de tip SMR în România în acest deceniu.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

energie nucleara reactor modilar Virgil Popescu
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes