Ministrul MAI Cătălin Predoiu: Crima organizată, o întreprindere subterană ce distruge vieți și economii

25.10.2024
18:36

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, atrage atenția asupra gravității fenomenului crimei organizate, subliniind că aceste grupuri operează ca adevărate structuri economice ilegale, care generează câștiguri uriașe și afectează atât viețile oamenilor, cât și economiile statelor.

În cadrul evenimentului prilejuit de Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, ministrul PNL Predoiu a punctat faptul că aceste organizații criminale sunt implicate în infracțiuni precum traficul de persoane, droguri, arme și fraude cibernetice.

„Activitățile infracționale ale acestor grupuri distrug destine și extrag resurse financiare la o scară uriașă din societate, având un impact colosal la nivel european.”, a declarat Predoiu.

Ministrul PNL a prezentat exemple de acțiuni recente, menite să combată direct rețelele infracționale.

Un exemplu notabil este operațiunea „Jupiter”, o amplă acțiune desfășurată de Inspectoratul General al Poliției Române și Parchetul General, care a vizat destructurarea unor grupări implicate în infracțiuni economico-financiare. Luni dimineață, autoritățile au efectuat 110 percheziții domiciliare și au emis 54 de mandate de aducere, vizând infracțiuni precum evaziunea fiscală, contrabanda, falsul intelectual și abuzul în serviciu.

Într-o altă acțiune, forțele de ordine au destructurat o rețea de trafic de droguri care opera în mai multe județe din România, capturând peste 10 kilograme de heroină și reținând 12 suspecți. Într-un alt caz recent, o rețea de trafic de persoane, care transporta victime din România către țări din vestul Europei, a fost desființată, salvându-se astfel 20 de victime.

Predoiu a mai subliniat necesitatea cooperării între state pentru a face față acestei amenințări globale.

„Indiferent de capacitatea unei țări, fenomenul crimei organizate depășește granițele naționale. Colaborarea internațională este esențială pentru combaterea rețelelor care operează la nivel european și global.”, a declarat ministrul.

Un exemplu de succes în cooperarea internațională îl reprezintă colaborarea dintre România și Europol în cadrul unei operațiuni menite să destructureze o rețea de trafic de persoane ce acționa pe ruta România-Spania-Germania. În urma acestei colaborări, au fost arestate 30 de persoane și au fost salvate 15 victime ale traficului de persoane.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes