Ministrul Mediului nu crede în Programul de Guvernare. De la ”nu vom introduce noi taxe” la ”taxa de poluare”

Ministrul Mediului nu crede în Programul de Guvernare. De la ”nu vom introduce noi taxe” la ”taxa de poluare”
Ministrul Mediului nu crede în Programul de Guvernare. De la ”nu vom introduce noi taxe” la ”taxa de poluare”

Pe 23 decembrie 2020, executivul ce urma să fie votat s-a angajat, prin Programul de Guvernare al Coaliției PNL, USR-PLUS si UDMR depus la Parlament, să nu introducă noi taxe: “România are una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor fiscale în PIB din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, coaliția nu va majora sau introduce noi impozite si taxe”, declara Cîțu la acea vreme. În aceeași zi, Guvernul Cîțu a primit votul de învestitură de la Parlament.

Neintroducerea vreunei noi taxe se pare că nu va putea fi respectată, pentru că ministrul Mediului din Guvernul condus de Florin Cîțu, Tanczos Barna, tot tatonează terenul pentru introducerea unei noi taxe: ori cea auto, ori de poluare, ori ambele, deși prim-ministrul de acum susținea că:

”PNL nu introduce taxe, nu va introduce taxe nici anul următor. Orice ar spune propaganda plătită a socialiștilor despre noi, nu introducem taxe, din contră. Cea mai mare dovadă că nu introducem taxe este că am început anul cu eliminarea taxelor impuse de socialişti”, după cum a declarat Florin Cîţu, pe 30 noiembrie 2020, la Timişoara, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni la sediul PNL Timiş.

El a completat: ”Este foarte important: nu introducem taxe, nu le creştem pe cele care le avem, din contră, eliminăm taxe.

Ministrul Mediului nu crede în Programul de Guvernare

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, încă din ianuarie 2021, la un post tv, că va demara discuțiile pentru introducerea unei taxe auto, menite să scadă nivelul de poluare. Întrebat dacă va introduce această nouă taxă auto în acest an, ministrul Mediului a spus că va face o consultare publică, va analiza variantele din UE și va lua decizia împreună cu societatea civilă, Guvernul și ministerul Mediului: “Vom demara discuții inclusiv cu producatorii auto, inclusiv cu comercianții auto, pentru că nu putem să bulversăm piața, dar România trebuie să decidă, da sau nu”, spunea el atunci.

Astăzi, 10 februarie 2021, Tanczos Barna a revenit și a făcut noi declarații privind introducerea unei noi taxe pentru români:

”În niciun caz nu poate decide ministrul Mediului dacă aplicăm sau nu o taxă. Am văzut ce s-a întâmplat în ultimii zece ani, când deciziile au fost luate pe grabă, au fost luate fără o dezbatere publică şi fără a analiza situaţia juridică a acestor decizii şi am ajuns la procese pierdute la Curtea Europeană de Justiţie. În niciun caz nu ministrul Mediului nu decide, de aceea am lansat ideea de a avea o dezbatere publică cu decidenţii pe plan local şi naţional”, a declarat ministrul Mediului, încercănd astfel să lanseze ideea că nu el vrea o nouă taxă, deși el este singurul care vorbește despre așa ceva.

Potrivit lui Tanczos Barna aceste dezbateri despre taxa de poluare ar putea începe în luna aprilie a acestui an.

”Putem vorbi despre o taxă de poluare, putem vorbi despre o formă de taxă care este aplicabilă în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, o formă prin care poluatorul plăteşte acolo unde există poluare. Şi această dezbatere publică cred că trebuie să aibă loc în cursul anului 2021.”

Așadar…

Așadar, reținem că, indiferent de forma în care se dorește a se ajunge la introducerea unei noi taxe, prin consultare, prin OUG, prin hotărâre de ministru sau prin lege, declarațiile politice care au adus Guvernul Cîțu la Palatul Victoria se bat cap în cap:

– Prim-ministrul Florin Cîțu susține public ca nu se vor introduce noi taxe și impozite, după cum scrie și în Programul de Guvernare;

– ministrul Mediului Tanczos Barna ”analizează” introducerea taxei auto sub formă de ”taxă de poluare”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes