Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu ordonă retragerea la baze a militarilor desfăşuraţi la frontiera cu Ucraina

Trupele ruse desfăşurate în prezent în sudul şi vestul Rusiei urmează să se întoarcă în baze începând de vineri, după ce o inspecţie, în ultimele zile, s-a încheiat cu succes, a anunţat joi ministerul rus al Apărării Serghei Şoigu, relatează Reuters.

Această informaţie a condus la o apreciere puternică a rublei ruseşti pe pieţe de schimb, în contextul unor tensiuni care durează de săptămâni de zile, în urma comasării a zeci de mii de militari ruşi la frontiera cu Ucraina.

Era neclar dacă acest ordin dat de către Şoigu Statului Major vizează toate forţele comasate la frontieră în ultima perioadă.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate Josep Borrell a anunţat săptămâna aceasta vă Moscova a comasat la frontiera cu Ucraina peste 100.000 de militari.

”Cred că obiectivele acestei inspecţii fulger au fost deplin atinse”, a anunţat minisrtrul Apărării, care s-a dus joi în Crimeea să supervizeze lansarea unor exerciţii militare.

”Trupele şi-au demonstrat capacitatea de a furniza o apărare credibilă a ţării noastre”, a subliniat el.

”Prin urmare, am decis să închei inspecţiile în districtele militare de Sud şi Vest”, a anunţat el, precizând că militarii urmează să se întoarcă în baze până la 1 mai.

Serghei Şoigu a subliniat însă că armata rusă este necesar să fie pregătită rapid în cazul unei evoluţii ”defavorabile” a situaţiei, odată cu apropierea manevrelor NATO “Defender Europe”.

La exerciţiul NATO “Defender Europe” iau parte peste 28.000 de militari din 26 de ţări, în aproximativ 30 de zone de antremament din 12 ţări, începând din martie şipână în iunie.

Serghei Şoigu a survolat joi cu elicopterul zone din Crimeea, peninsula ucraineană la Marea Neagră anexată de către Moscova în 2014, în care au fost desfăşurate trupe şi echipament militar în vederea unor exerciţii.

Potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, la aceste manevre ruse iau parte 10.000 de oameni, 40 de nave de război şi 20 de bastimente de susţinere.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zekenski îi îndeamnă pe occidentali să impună o nouă serie de sancţiuni Moscovei.

Zelenski i-a porpus omologului său rus Vladimir Putin să se întâlnească în Donbas, în estul Ucrainei, în vederea unei scăderi a tensiunilor.

Kremlinul a anunţat joi că Putin îi va răspunde lui Zelenski în cazul în care consideră necesar.

Video Armata rusă

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

armata rusa granita ucrainarazboi ucrainaretragere armata rusaretragere rusia
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes