Tehnologie

Misterele oceanelor sau bruiaj GPS într-un război comercial ascuns? Eveniment inexplicabil în Atlantic

Misterele oceanelor sau bruiaj GPS într-un război comercial ascuns? Eveniment inexplicabil în Atlantic - petrolierul Willowy
Misterele oceanelor sau bruiaj GPS într-un război comercial ascuns? Eveniment inexplicabil în Atlantic - petrolierul Willowy

Lucruri ciudate se pot întâmpla pe mare, având în vedere faptul că echipajul petrolierului Willowy, sub pavilion libian, care călătorește câtre Singapore, unde ar trebui să ajungă pe 28 iunie, s-a confruntat cu un misterios incident, duminică, 31 mai. Imposibil să mai fie stăpânită, nava s-a învârtit în cerc în apele din largul coastelor Africii de Sud, în plin Ocean Atlantic. Un alt fapt remarcabil a fost că alte patru nave aflate în zone adiacente au trecut prin aceeași inexplicabilă situație.

Această întâmplare misterioasă, dezvăluită de marineindustrynews.co.uk, s-a petrecut în primele ore ale dimineții de 31 mai.

Era ora 1:00, când nava Willowy, care transporta țiței pentru o companie din Singapore, a virat spre tribord și a început să se învârtească în cerc. Devenise imposibil de stăpânit, a povestit echipajul, care a constatat că și alte patru nave din proximitate erau prinse într-o spirală similară, îndreptându-se ușor una către celalaltă și riscând să intre în coliziune, dintr-un motiv necunoscut.

Ofițerii superiori de la bord au fost chemați pe punte pentru a fi informați despre situația inexplicabilă. Navele nu puteau fi manevrate și erau în pericol să se ciocnească la un moment dat.

Marinarii au presupus mai întâi că este un efect legat de curenți marini puternici, care împing ambarcațiunile. Însă nu existau astfel de curenți în locul unde se aflau navele, undeva în sudul Oceanului Atlantic, la vest de orașul sud-african Cape Town.

Posibile cauze ale navigării în cerc

S-a făcut o legătură și cu sancțiunile pe care SUA le-au impus Iranului, existând suspiciunea – pentru că aceste anomalii apăreau de multe ori în apropierea unor terminale petroliere din China – că s-ar încălca embargoul.

Pe de altă parte, s-ar părea că bruiajul GPS este practicat și de Gărzile Revoluțioare iraniene, pentru a „păcăli” navele comerciale și pentru a le aduce în apele iraniene, ca să provoace „incidente”, să negocieze și să obțină posibile avantaje. 

O altă mare problemă în acea zonă este așa numita ”anomalie a Atlanticului de Sud”, unde intensitatea câmpului magnetic în această regiune s-a diminuat rapid în cursul ultimilor 50 de ani. Mai mult, oamenii de știință au observat că aria însăși s-a deplasat către vest și care poate fi legată de incidentul det duminică, 31 mai, al celor cinci nave.

Navele moderne, precum Willowy folosesc adesea ceea ce se numește girocompasul, care găsește nordul determinându-l în funcție de gravitație și axa de rotație a Pământului, nu folosindu-se de nordul magnetic. Însă dacă girocompasul nu funcționează, ar putea apărea probleme precum cele avute de Willowy.

Și, de altfel, se pare că girocompasul primar al navei chiar nu a funcționat în momentul incidentului din 31 mai. Nava și-a putut relua cursul abia când a folosit un girocompas secundar, împreună cu vechiul compas magnetic. Nu se știe cauza incidentului la celelalte patru nave.

Alte știri de interes

Ce este Inițiativa Smart Village. Integrarea satului inteligent în dezvoltarea rurală

Furdu Constantin

Facebook lansează o reţea socială pentru studenţi

Mihnea Tudor

Schimbare importantă la sistemul de operare folosit de Huawei

Saghin Cristian

Sergiu Biriș și Andrei Dunca lansează un nou proiect de tehnologie: Eventmix.live

Mihnea Tudor

Samsung Galaxy Z Fold 2 – smartphone-ul pliabil, prezentat oficial – FOTO

Mihnea Tudor

Facebook News își continuă extinderea. Serviciul de știri, disponibil în mai multe țări

Gloria Pascu

Apple operează artificii tehnice pentru a compensa creşterea costurilor de producţie ale lui iPhone 12

Gloria Pascu

Lovitură pentru mișcarea QAnon. Teoriile conspirației, restricționate

Gloria Pascu

Surface Duo – Primul telefon pliabil Microsoft, mai ieftin decât alternativele de la Samsung

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »