Misterul Salonului de Chihlimbar ar putea fi rezolvat: Scafandri polonezi au descoperit epava unei nave naziste

Mai mulţi scafandri polonezi au descoperit epava unei nave germane din Al Doilea Război Mondial şi susţin că aceasta ar putea ajuta la rezolvarea unui mister vechi de decenii – locul în care se află comorile furate din Salonul de Chihlimbar al palatului ţarist, care a fost jefuit de nazişti, scrie Reuters, preluată de news.ro.

Decorat cu chihlimbar şi aur, salonul făcea parte din Palatul Ecaterina, aflat în apropiere de Sankt Petersburg. Ultima dată când a fost văzut a fost în Koenigsberg, care era pe atunci oraş-port în Germania, iar acum este enclava rusă Kaliningrad.

Vasul cu aburi a plecat în 1945 din Koenigsberg, cu o încărcătură mare, apoi a fost scufundat de avioanele de război sovietice în apropierea coastei Poloniei.

Scafandrii de la Baltictech susţin că au descoperit epava Karlsruhe.

”Căutăm resturile de anul trecut, când am realizat că asta poate fi cea mai interesantă poveste nedescoperită de pe fundul Mării baltice”, a spus scafandrul Tomasz Stachura. „Este, practic, intactă. În interiorul ei am descoperit vehicule militare, porţelanuri şi multe lăzi al căror conţinut este încă necunoscut”.

Operaţiunea Hannibal

Karlsruhe era parte din Operaţiunea Hannibal, una dintre cele mai ample operaţiuni de evacuare pe mare din istorie, care a ajutat, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, peste un milion de trupe germane şi civili din estul Prusiei să scape de înaintarea trupelor sovietice.

Documentele vremii sugerează că nava a plecat în grabă din Koenigsberg, cu o mare încărcătură şi 1.083 de oameni la bord.

„Toate astea, puse laolaltă, stimulează imaginaţia oamenilor. Descoperirea vasului german şi a lăzilor pe fundul Mării Baltice poate fi semnificativă pentru întreaga poveste”, a adăugat scafandrul Tomasz Zwara.

Salonul de Chihlimbar a fost construit în Prusia şi oferit ţarului Petru cel Mare al Rusiei în 1716.

Nemţii l-au demontat şi l-au dus în timpul războiului la Koenigsberg, de unde a dispărut în timpul bombardamentelor Aliaţilor asupra oraşului. Se crede că el a fost distrus. În Palatul Ecaterina a fost construită o replică a Salonului de Chihlimbar.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

epava karlsruhe mister misterul salonului de chihlimbar operatiunea hannibal salonul de chihlimbar
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes