MJ afirmă că nu priveşte raportul MCV ca un moment de încheiere a reformelor, ci ca etapă importantă în continuarea acestora. Reacția ministrului Predoiu

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei afirmă că instituţia nu priveşte raportul MCV publicat marţi ”ca un moment de încheiere a reformelor, ci ca etapă importantă în continuarea acestora, cu noi acte legislative”. Ministrul Cătălin Predoiu subliniază că raportul nu e ”consecinţa unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări şi nici a unui «automatism»”.

”Ministerul Justiţiei salută publicarea acestui raport elaborat de Comisia Europeană pe baza contribuţiei naţionale şi a consultărilor din teren cu instituţiile şi asociaţiile profesionale relevante din sistemul judiciar. Raportul MCV cuprinde concluzii pozitive, care constată îndeplinirea obiectivelor (benchmarks) şi precizează că, în continuare, cooperarea cu Comisia Europeană pe zona de reforme judiciare se poate face în cadrul Mecanismului «Rule of Law», aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, arată Ministerul Justiţiei, după publicarea raportului MCV.

Conform sursei citate, raportul realizează o radiografie la zi a stadiului reformei Justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei în România. Astfel, raportul analizează fiecare dintre cele 20 de recomandări adresate României (12 recomandări din 2017 şi 8 recomandări suplimentare din 2018) şi constată, în concluziile fiecărei recomandări, îndeplinirea acestora.

”Documentul reflectă corect şi obiectiv rezultatele eforturilor autorităţilor române desfăşurate de la ultimul raport MCV, din 8 iunie 2021, precum şi de la evaluarea prin intermediul ultimului raport pentru România privind statul de drept, din iulie 2022. Comisia Europeană concluzionează că rezultatele înregistrate de-a lungul anilor în România constituie progrese reale şi solide în sfera reformei Justiţiei şi combaterii corupţiei, care au produs modificări ireversibile la nivelul societăţii româneşti. Cu privire la legile Justiţiei, raportul constată că acestea au fost supuse unui proces îndelungat şi riguros de elaborare, bazat pe consultări publice, consultări cu sistemul judiciar, dezbateri parlamentare transparente; în acest proces, au fost urmate recomandările MCV, precum şi recomandările din opiniile anterioare ale altor organisme recunoscute, cum ar fi, în principal, Comisia de la Veneţia. Raportul conchide faptul că reformele pot continua şi vor fi monitorizate în cadrul Mecanismului «Rule of Law», un instrument comunitar aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE)”, adaugă reprezentanţii MJ.

Ministerul Justiţiei transmite mulţumiri tuturor instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, judecătorilor şi procurorilor, grefierilor şi celorlalte categorii de personal din Justiţie, Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi Agenţiei Naţionale de Administare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), pentru eforturile depuse în realizarea reformelor din Justiţie, dar şi Comisiei Europene pentru cooperarea şi dialogul strâns în îndeplinirea obiectivelor (benchmarks) din cadrul MCV, precum şi tuturor ambasadorilor statelor membre UE, SUA şi Marii Britanii pentru consultările constante şi utile avute de-a lungul anilor pe marginea îndeplinirii obiectivelor (benchmarks) MCV.

De asemenea, Ministerul Justiţiei adresează mulţumiri preşedintelui, premierului, membrilor Guvernului, preşedinţilor celor două camere şi parlamentarilor, în special celor din majoritatea de guvernare, pentru sprijinul politic şi instituţional acordat instituţiei în promovarea legislaţiei reformelor – a legilor privind: desfiinţarea SIIJ (Legea nr. 49/2022), statutul judecătorilor şi procurorilor (Legea nr. 303/2022), organizarea judiciară (Legea nr. 304/2022), statutul CSM (Legea nr. 305/2022), extinderea competenţei ANABI (Legea nr. 230/2022), adoptate în 2022, şi a celei privind avertizorii în interes public, adoptată de Senat şi aflată în faza finală de adoptare în Camera Deputaţilor.

”Ministerul Justiţiei nu priveşte acest Raport MCV, publicat astăzi, ca un moment de încheiere a reformelor, ci ca pe o etapă importantă în continuarea acestora, cu noi acte legislative, în primul rând Codurile penale, Legile privind statutul grefierilor şi al inspectorilor de probaţiune. Cooperarea cu Comisia Europeană, cu Comisia de la Veneţia, GRECO şi toate instituţiile europene va continua transparent, constructiv şi onest, în cadrul Mecanismului «Rule of Law», Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi al altor instrumente europene incidente”, precizează sursa citată.

”MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar, după aderarea României la Uniunea Europeană. Treptat, obiectivele iniţiale şi cele derivate din acestea au fost îndeplinite de executivul, legislativul şi autoritatea judecătorească din ţara noastră. Raportul de astăzi este o consecinţă firească a acestei realităţi din teren şi este salutar faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost constatată în mod obiectiv şi corect această realitate. Raportul de astăzi nu este consecinţa unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări şi nici a unui «automatism» la nivel comunitar, ci este rezultatul unui efort laborios şi bine organizat, a unei munci duse cu răbdare şi migală de către toţi cei implicaţi în realizarea obiectivelor (benchmarks) MCV, în cadrul căreia comunicarea şi cooperarea onestă cu Comisia Europeană a fost salutară. De principiu, consider că cea mai bună cale de progres în modernizarea serviciului public judiciar, a cooperării judiciare internaţionale, satisfacerea drepturilor fundamentale şi a intereselor legitime ale cetăţenilor români, pe un plan mai larg, a construcţiei europene simultan cu promovarea intereselor naţionale, este cooperarea proactivă cu partenerii europeni şi euroatlantici. Nicio ţară europeană nu îşi poate atinge singură, pe cont propriu, interesele naţionale şi ale cetăţenilor, cea mai eficientă cale în acest scop este cooperarea proactivă şi onestă cu partenerii europeni. Pe de altă parte, fără un efort de echipă şi fără sprijin politic, niciun rezultat nu poate fi posibil şi doresc să subliniez sprijinul de care Ministerul Justiţiei s-a bucurat în acţiunile sale din partea Preşedintelui României, Premierului, Coaliţiei de Guvernare, parlamentarilor majorităţii şi reprezentanţilor Comisiei Europene, precum şi Vicepreşedintei Comisiei Europene Věra Jourová, cărora le mulţumesc”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

predoiuraport mcvridicare mcv
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes