Moartea lui Ebrahim Raisi, confirmată oficial. Reuniune de urgenţă a guvernului

Presa iraniană mai întâi şi apoi oficiali iranieni au confirmat, luni dimineaţă, decesul preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, şi al ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian, în urma prăbuşirii unui elicopter în provincia muntoasă a ţării Azerbaidjanul de Est.

Ayatollahul Ali Khamenei a aprobat ca prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhbar să devină preşedinte interimar şi să se ocupe de organizarea de noi alegeri pentru preşedinte. De asemenea, au fost decretate cinci zile de doliu naţional.

Ali Bagheri Kani, fost ministru adjunct de externe, ar fi fost numit ministru de externe, în locul lui Hossein Amirabdollahian, potrivit presei iraniene citate de The Guardian. Bagheri Kani a fost anterior negociator-şef al Iranului în domeniul nuclear.

Salvatorii de la Semiluna Roşie au recuperat corpurile victimelor accidentului de elicopter, inclusiv pe cel al preşedintelui Raissi. Potrivit presei locale, acestea vor fi trimise la Tabriz, capitala regiunii.

O primă fotografie cu epava elicopterului prezidenţial a fost difuzată de agenţiile de presă. Accidentul s-a produs pe un munte din regiunea Varzaghan, în nord-vestul Iranului, în condiţii meteo dificile care au încetinit foarte mult sosirea serviciilor de urgenţă.

Potrivit agenţiei iraniene de ştiri Tasnim, cel puţin opt persoane au fost ucise. Pe lângă preşedintele Ebrahim Raissi, printre victime se numără ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, guvernatorul Azerbaidjanului de Est Malek Rahmati şi ayatollahul din Tabriz Mohammad Ali Al-e-Hashem. Numele celor doi piloţi şi al unui mecanic de la bord nu au fost dezvăluite

Bursa de Valori de la Teheran (TSE) a suspendat luni dimineaţă tranzacţiile, în urma informaţiilor privind moartea preşedintelui ţării, potrivit agenţiei ruse de presă TASS.

După ce a avut o reuniune de urgenţă luni dimineaţă, cabinetul guvernului iranian a emis o declaraţie în care salută “martiriul” pasagerilor elicopterului. “Ayatollahul Ebrahim Raissi şi delegaţia care îl însoţea au căzut ca martiri”, se arată în comunicat.

“Preşedintele poporului iranian, care nu a făcut altceva decât să servească marele popor iranian pe calea progresului ţării, şi-a ţinut promisiunea şi şi-a sacrificat viaţa pentru naţiune”, a declarat Guvernul Republicii Islamice.

Guvernul dă asigurări că moartea preşedintelui Raissi nu va provoca “nici cea mai mică perturbare în administraţia” ţării. “Asigurăm naţiunea noastră loială, recunoscătoare şi iubită că drumul onoarei şi al serviciului va continua (…) cu ajutorul lui Dumnezeu Atotputernic şi în compania unui popor cinstit”, conchide cabinetul, asigurând că “nu vor exista lacune în gestionarea ţării”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ebrahim raisi prabusitprabusire elicopterpresedinte iran mortpresedintele ebrahim raisi
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes