Moartea lui Navalnîi, răsplătită de Putin: Directorul adjunct al Agenţiei penitenciarelor, avansat cu grad special

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat gradul special de general-colonel prim-directorului adjunct al Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN), Valeri Boiarinev, anunță marţi The Moscow Times pe pagina sa web în limba rusă. Decretul prezidenţial a fost publicat pe portalul oficial de informaţii juridice al guvernului rus.

Oficialul FSIN a fost avansat la trei zile după moartea subită a opozantului Aleksei Navalnîi în colonia penitenciară nr. 3 din districtul autonom Iamalo-Neneţk, dincolo de Cercul Polar.

Boiarinev, care a primit gradul special din partea lui Putin, deţine această funcţie în FSIN din iulie 2022. El coordonează Direcţia Operativă Principală (GOU), precum şi Direcţia principală pentru asigurarea activităţilor unităţilor operative (GUODOP), notează publicaţia citată.

După cum subliniază portalul pentru drepturile deţinuţilor din Rusia, Gulagu.net, “Boiarinev a îndeplinit dorinţa lui Putin – eliminarea fizică a principalului adversar politic”. “Tot Boiarinev a supervizat torturarea a sute de prizonieri ucraineni, smulgându-le autodenunţuri că ar fi comis acte de genocid prin împuşcarea populaţiei civile”, autorităţile ruse încercând astfel să strângă pretinse ‘dovezi’ pentru a justifica invazia în Ucraina, susţine Gulagu.net.

Potrivit filialei FSIN din districtul Iamalo-Neneţk, după plimbare, lui Navalnîi “i s-a făcut brusc rău şi el şi-a pierdut practic imediat cunoştinţa”, iar “măsurile de resuscitare” nu au dat rezultate pozitive, “medicii de la urgenţă constatând doar decesul”.

Documentul, pe care angajaţii coloniei penitenciare IK-3 l-au predat mamei lui Navalnîi, precizează că decesul s-a produs în 16 februarie, la ora locală 14:17. Cu toate acestea, unul dintre deţinuţii de aici a dezvăluit pentru publicaţia de opoziţie Novaia Gazeta Evropa (cu sediul la Riga/Letonia) că în penitenciar s-a aflat despre moartea acestuia cu patru ore înainte.

După aceasta, cadavrul lui Navalnîi a fost transportat din colonia penitenciară din localitatea Harp la morga spitalului clinic districtual din oraşul Salehard.

Luni, la trei zile de la anunţul decesului, mamei lui Navalnîi, Liudmila (67 de ani) şi avocatului său le-au fost interzis accesul în morgă pentru a vedea trupul, iar mai târziu reprezentanţi ai Comitetului de anchetă din Rusia i-au informat că trupul acestuia a fost trimis pentru o ‘examinare chimică’, care va dura 14 zile. În acest interval de timp, trupul lui Navalnîi nu va fi predat rudelor.

O echipă de apărători ai drepturilor omului a promis că va publica în curând o “listă a lui Navalnîi” cu oficiali din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) şi FSIN, responsabili de moartea opozantului şi de alte torturi. Această listă ar urma să stea la baza unei anchete internaţionale în vederea instituirii de sancţiuni împotriva acestora, notează The Moscow Times.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

director penitenciar avansat moarte navalnii moarte subita navalnii rasplata putin
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes