Monitorizarea pacientului la distanță. Terminologii și dispozitive medicale inteligente

Utilizarea tehnologiilor smart pentru a construi o punte între spațiul fizic tradițional al asistenței medicale și locul în care oamenii își desfașoară activitatea, reprezintă o alternativă la sistemele tradiționale de furnizare a serviciilor medicale.

Monitorizarea pacientului la distanță este un tip de sistem de livrare a telesănătății și se bazează pe gestionarea unui flux permanent de date care poate oferi o imagine mai clară asupra sănătății pacienților.

Prin această tehnică, specialiștii din domeniul sănătății pot monitoriza bolile cronice ale unui pacient direct la reședința lor. Însă tipul de monitorizare depinde de bolile cronice ale pacientului și de starea acestuia.

Terminologii:

Telemedicină: Telemedicina se referă la utilizarea telecomunicațiilor pentru a îmbunătăți serviciile și practicile curente de sănătate. Utilizează mediile electronice pentru schimb de informații la distanță între pacient și specialiști din domeniul sănătății.

Teleasistență: Teleasistența este tehnologia utilizată de pacienți pentru a le permite să se auto-monitorizeze și să trimită un feedback relevant. Include dispozitive care monitorizează sănătatea pacienților, cum ar fi monitoarele de glucoză și aparatele de înregistrare a tensiunii arteriale. Majoritatea dispozitivelor de monitorizare funcționează în flux continuu și pot oferi o imagine actualizată permanent, în vederea unui giagnostic eficient.

Telehealth: Telehealth este un termen larg folosit pentru a descrie furnizarea de servicii curente de îngrijire a sănătății prin integrarea și utilizarea tehnologiilor. Acest termen cuprinde atât teleasistența, cât și telemedicina și permite coordonarea încrucișată între pacient și specialiști în domeniul sănătății.

Periferice: Dispozitive externe conectate la o centrală de date și care permit monitorizarea la distanță a parametrilor vitali ai omului sau a parametrilor din casă.

În concluzie, telesănătatea și monitorizarea la distanță a pacienților sunt termeni folosiți interschimbabil, dar nu sunt exact același lucru.

Dispozitive

Există diferite dispozitive ce sunt utilizate în mod obișnuit în monitorizarea la distanță a pacientului.

Telesănătate

Aceste dispozitive sunt proiectate pentru a monitoriza parametrii pe care un medic i-ar măsura pentru o vizită normală. În domeniul telesănătății ele efectuează măsurători intermitent, la prescripția medicului. Acest lucru este util în special în monitorizarea pacienților după operații, pentru a evita vizitele frecvente. De asemenea, ajută pacienții cu afecțiuni cronice, pe termen lung.

  • Monitor de tensiune arterială: o manșetă pe braț utilizată pentru a verifica tensiunea arterială.
  • Monitoare: prezintă date vizuale și se conectează cu periferice pentru a arăta situația exactă.
  • Glucometru de sânge: folosit pentru măsurarea nivelului de zahăr din sânge.
  • Pulsoximetru: Se fixează pe vârful degetului pacientului și măsoară nivelurile de oxigen din sânge și / sau ritmul cardiac.

Teleasistență

În general, aceste dispozitive sunt destinate persoanelor cu nevoi de îngrijire socială. Ele pot comunica cu direcțiile de asistență socială și chiar cu unități din domeniul sănătății sau situații de urgență. Aceste produse sunt ideale pentru pacienții aflați în prezent în îngrijire la domiciliu.

  • Unitatea de asistență la domiciliu: este un dispozitiv care poate înregistra și care este conectat la senzori și cu centrul de apeluri.
  • Alarmă personală: un buton de panică care poate alarma departamentul de asistență.
  • Senzor de epilepsie: include un senzor de pat, monitorizează ritmul cardiac și modelele de respirație.
  • Senzor Enuresis: ajută persoanele care au urinare involuntară prin detectarea momentului în care patul este umed.
  • Detector de cădere: un detector portabil care poate simți când o persoană cade.

Dispozitivele enumerate pentru teleasistență sunt extrem de personalizate și depind de starea pacienților. Există și dispozitive de monitorizare a casei, care pot măsura și detecta temperaturi extreme, monoxid de carbon, niveluri de apă și scurgerea gazelor. Aceste dispozitive sunt conectate fie la un centru de apel, fie au comenzi de oprire automată la un anumit prag.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

asistenta medicala la distantadispozitive telemedicinamonitorizare pacient la distantaservicii medcicale la distantatehnologii smarttelemedicina
Constantin Furdu

Alte stiri de interes