Mor delfinii pe plajele de la Marea Neagră. Fenomenul a luat amploare

Delfin eșuat pe Litoralul Mării Negre. foto: Mare Nostrum ONG
Delfin eșuat pe Litoralul Mării Negre. foto: Mare Nostrum ONG

Organizația Mare Nostrum trage un semnal de alarmă în privința unui fenomen nedorit: delfinii eșuează și mor din ce în ce mai des pe Litoralul românesc.

De la începutul anului, până acum, au fost înregistrate 53 de cazuri de delfini eșuați pe plajele noastre, în condițiile în care pe durata întregului an 2019 au eșuat tot atâția delfini.

Cele mai multe cazuri de delfini eșuați s-au înregistrat în zona Năvodari, Mamaia, Eforie și Vama Veche. Numai în luna aprilie au fost 12 cazuri, în decurs de o săptămână:

Plasele pescărești, vinovate

”O mare parte din cazuri au fost înregistrate în aprilie, când teoretic, există prohibiție la calcan. Cu toate acestea, în decurs de o săptămână, ne-am dus la 11 cazuri de eșuări, o treime din ele având ca motiv principal plasele pescărești”, spune Marian Paiu, expert ecolog la Mare Nostrum.

Problema delfinilor eșuați nu este una nouă, dar este una cât se poate de dramatică, în condițiile în care numărul delfinilor din Marea Neagră scade constant, potrivit voluntarului de mediu. Mare Nostrum este ONG-ul care face, de aproape 20 de ani, eforturi pentru a cunoaște cât mai bine numărul de exemplare rămase în Marea Neagră. Marian Paiu susține că ultimele estimări ale abundenței delfinilor datează din secolul trecut.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

de ce mor delfinii delfini esuati delfini marea neagra mare nostrum delfini Mor delfinii
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes