• Morții nu protestează! Ei doar mor! Stați liniștiți la locurile voastre!

Opinie de Florin Hozoc
Opinie de Florin Hozoc

În România, 95% dintre pacienții COVID intubați mor. Asta înseamnă că în spitalele românești salvăm doar 5% dintre acești pacienți.

1. Supraviețuirea în ATI

Morții nu protestează! Ei doar mor!

Statistica din Europa și SUA arată că, în alte țări, între 50% și 70% dintre cei intubați se vindecă; mult mai mulți ca la noi.

În Marea Britanie, la finalul lui martie mureau 6 din 10 oameni care ajungeau la ATI, iar până la finalul lui iunie rata de supraviețuire s-a ridicat la 80%.

Alte exemple: strict la pacienții intubați invaziv, în primul val al pandemiei, spitalul Grasselli din Lombardia a avut o rată de supraviețuire de 65%, Spania de 69%, iar Danemarca de 58%.

De ce avem o diferență atât de mare între rata de supraviețuire înregistrată în spitalele românești (doar 5%) față de cele din alte țări (UK – 80%, SUA – 70%, Spania – 69%, Danemarca – 58%, Italia – 65%)?

FOARTE IMPORTANT: În toate țările, din luna martie și până acum, în fiecare lună a crescut cu până la 10% rata de supraviețuire a pacienților COVID intubați. La noi, a rămas la fel: mor aproape toți!
În timp ce medicii din altă țări au reușit în cele 7 luni să învețe cum să salveze tot mai mulți dintre pacienții COVID intubați, noi nu am învățat nimic; nu am schimbat nimic.

Explicațiile ar trebui să vină de la Ministerul Sănătății. Doar că birocrații de acolo au o sigură preocupare: să numere paturile de ATI și să se laude cu suplimentări de paturi la spitale din Aiud, Adjud, Medgidia și alte “centre medicale prestigioase” din România.

Toate aceste paturi ATI pe care ni le numără în conferințe de presă și în comunicate cei care conduc sistemul sanitar sunt de fapt doar anticamere ale morții. Pentru că aceste paturi și ventilatoare nu cresc rata de supraviețuire, ba dimpotrivă: mai multe paturi ATI la Adjud, Aiud, Medgidia etc. înseamnă mai mulți morți.

2. Ancheta ”acoperitoare” la ATI Piatra Neamț

Stați liniștiți la locurile voastre!

Procurorii care anchetează incediul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț au deja trei piste:

– În primul rând, procurorii au descoperit că lipsea șina de la dosarul cu șină, în baza căruia trebuia să fie autorizat șurubul de la clanța de la baie.

– De asemenea, ei cercetează în prezent vinovăția artificierului de la Colectiv, care se pare că este implicat și aici, fiind rudă de gradul 12 cu paznicul spitalului.

– Nu în ultimul rând, procurorii speră să o găsească pe Elodia, cea care ar fi, în realitate, în spatele acestui incident. Sau măcar să găsească șosetele lui Ars Ene, despre care procurorii cred că era amantul Elodiei.

Președintele o urmărește și el, cu o mută îngrijorare, pe Elodia.

Cei care se simțeau cu musca pe căciulă, pot să-și vadă liniștiți de pupat fundurile politicienilor care i-au pus în funcții, fiindcă fundurile acestora sunt bine; Merci!

*** Articolele marcate cu bulină reprezintă opinii ale autorilor

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

florin hozocincendiu ati piatra neamtmorti atimortii nu protesteazaOpinie de Florin Hozoc
Florin Hozoc

Alte stiri de interes