Moștenirea economică pe care o lasă Klaus Iohannis, după 10 ani și 2 luni la Cotroceni

11.02.2025
15:25
Klaus Iohannis la COP 28

Klaus Iohannis la COP 28

Bursa a rămas pe verde după demisia președintelui Iohannis. România a înregistrat progrese economice semnificative în ultimii zece ani, conform datelor actualizate pentru 2024, arată Ziarul Financiar.

PIB-ul a crescut de la 150 miliarde euro în 2014 la 350 miliarde euro în prezent, iar PIB-ul per capita s-a dublat, ajungând la 18.400 euro.

În același timp, salariul mediu net a ajuns la 1.050 euro, comparativ cu doar 350 euro în urmă cu un deceniu.

Cu toate acestea, creșterea economică vine și cu provocări. Datoria publică a explodat de la 264 miliarde lei (39,4% din PIB) în 2014 la 937 miliarde lei (54% din PIB) în 2024.

Exporturile României au urcat la 93 miliarde euro, iar cheltuielile pentru vacanțele în străinătate au crescut semnificativ, ajungând la 9 miliarde euro.

Cursul valutar leu/euro s-a depreciat ușor, de la 4,4 lei/euro în 2014 la 4,98 lei/euro în 2024. Totuși, în ciuda acestui context economic, piața financiară a rămas stabilă în urma demisiei surprinzătoare a președintelui Klaus Iohannis.

Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR, a declarat că Banca Națională monitorizează cu atenție situația: „Suntem extrem de atenți la evoluția piețelor financiare”, a subliniat acesta.

Deocamdată, cursul valutar pare stabil, iar tranzacțiile cu titluri de stat nu indică o presiune semnificativă asupra datoriei României.

Pe bursă, deși a existat o scădere inițială, principalele acțiuni și-au revenit. Rămâne de văzut cum va evolua economia în acest nou context politic.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

consecinte demisie iohannisdemisie iohannismostenire economicamostenire klaus iohannis
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes