Mugur Isărescu colaborator al Securității 10 ani. CAB a publicat documentul. Ce turna guvernatorul despre români

Mugur Isărescu - Guvernatorul Băncii Naționale
Mugur Isărescu - Guvernatorul Băncii Naționale

Curtea de Apel București a dat publicitățîi joi cererea prin care CNSAS solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securității în cazul guvernatorului BNR Mugur Isărescu. CNSAS transmite că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost informator al Securității în perioada 1979-1989. El făcea denunțuri despre activităţi contra regimului totalitar comunist, respectiv comentarii negative la adresa nivelului de trăi din România.

”Învederam onoratei instanțe că, din analiză dosarelor (…), rezultă că domnul (Mugur Isărescu, n.r.) a colaborat cu organele de Securitate, furnizându-le informațîi sub nume conspirativ (…). La stabilirea identității dintre sursă (…) și dl. (Mugur Isărescu- n.r.) au fost avute în vedere mai multe documente, pe care le atașăm în copie certificată, potrivit legii, respectiv: dosarul nr. (cota CNSAS) – Dosar obiectiv, dosar nr. (cota CNSAS) – Dosar obiectiv. Astfel, în cuprinsul tabelului privind rețeaua informativă datat 3.05.1989 se găsește consemnarea (…) cu numele conspirativ (…); dată obținerii aprobării de partid (…) 16.03.1986. Facem precizarea că, deși este menționată obținerea aprobării de partid la dată de 16.03.1986, celelalte documente din dosar atestă faptul că dl. (Mugur Isărescu, n.r) a fost folosit în calitate de persoană de sprijin/sursă încă din 1979. Prin urmare, se poate deduce că abia la dată menționată s-a obținut aprobarea organelor de partid, în perioada 1982 – 1986 fiind folosit de organele de securitate fără aprobarea PCR”, se arată în documentul trimis în instanța de CNSAS.

Documente CNSAS

CNSAS citează mai multe documente privind colaborarea lui Isărescu cu fosta Securitate comunistă.

”De asemenea, argumente în sprijinul existenței identitățîi dintre sursă (…) și dl. (Mugur Isărescu, n.r.) rezultă și din alte documente, astfel cum sunt acestea precizate în cadrul observațiilor preliminare de la pct. 5 din notă de constatare (…), respectiv: document olograf semnat de (…) cu numele real (…); Modificarea, de către ofițer, în textul unei note a sursei (…), a pasajului ‘mi-a spus că am fost căutat’ cu ‘mi-a spus că (…) a fost căutat (…); Menționarea de către sursă (…), în textul unei note (…), a adresei la care locuiește, care coincide cu domiciliul dl. (Mugur Isărescu, n.r.) din aceeași adresa (…); Coroborarea informațiilor din dosarul (…) care atestă desfășurarea unei combinații privind verificarea sincerității și loialității sursei (…), acțiunile propuse desfășurându-se de fapt asupra dl. (Mugur Isărescu, n.r.); Mențiunile ofițerilor conform cărora informațiile furnizate de alte surse, care privesc evenimente la care a participat și dl. (Mugur Isărescu, n.r.), se verifică prin sursă (…); Calitatea dl. (Mugur Isărescu, n.r.) de sursă a organelor de securitate, fără consemnarea numelui conspirativ, este atestată în diverse alte documente (…)”, susține CNSAS.

Conform CNSAS, Mugur Isărescu a activat că informator al Securitățîi în perioada 1979-1989, iar pe parcursul colaborării cu Securitatea el a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trăi din România sub regimul comunist, în comparație cu alte țări.

„Așa cum rezultă din notă de constatare nr. (…), dl. (Mugur Isărescu, n.r.) a activat că informator, cu numele conspirativ (…), în perioada 1979-1989, fiind recrutat de către (…), având în vedere calitatea domniei sale de cercetător (…). Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informațîi prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trăi din România sub regimul comunist în comparație cu alte țări – notele din 16.12.1987 (…) și 05.03.1985 (…). Analizând informațiile furnizate de către părat, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viață privată (art. 17 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice și art. 12 din Declarația Universală a Drepturilor Omului) și a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituția României din 1965, art. 19 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice și art. 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului)”, se mai spune în cererea CNSAS trimisă la CAB.

Ce scria Isărescu în informările sale

„Reținem, astfel notele din 16.12.1987 și 05.03.1985, redactate olograf și semnate de părat cu numele conspirativ (…), prin care acesta informa Securitatea despre comentariile negative ale unor persoane la adresa nivelului de trăi din România sub regimul comunist față de alte țări, respectiv:

– În legătură cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursă poate relata: 1. Are răbufniri destul de dese de nemulțumire față de aspect sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberii (acuzat că îi răpește mai mult de o ora); încălzirea locuinței în care trăiește; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendința de a face comparații cu situația din alte țări. /…/ 3. Sursă a constatat o accentuare evidență a manifestărilor de nemulțumire, dup ace a divorțat. /…/ (…)

– În legătură cu întâlnirea din 05.03.1985 dintre E.D. și M.I. și D.W. /…/ sursă poate relata următoarele: /…/ d. D.W. în discuții a menționat dificultățile întâmpinate de membrii comunității diplomatice din București în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor și căldurii). A arătat că diplomații acreditați la București își exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejați în orice țară, în România însă ei au stat în condiții mai dificile decât populația. 3. A manifestat interes față de eventualelemasuri care vor fi luate în România pentru depășirea acestor dificultăți. De asemenea, dacă în România sunt discutate efectiv alternative de dezvoltare economică sau numai se repeat linia oficială. 4. A pus întrebări în legătură cu unele neconcordanțe între cifrele publicate în presă privind îndeplinirea planului de dezvoltare a României (de exemplu, din anuarul statistic al R.S.R. reiese că ponderea țărilor socialiste în comerțul nostrum exterior este de circa 45%, pe când din datele comunicatului de îndeplinire a planului este 54%”, se mai arată în document.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Ce scria Isarescu in informarile saleinformator al securitatiiisarescu informatormugur isarescumugur isarescu cnsas
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes