Navalnîi dezvăluie, în primul interviu după otrăvire, cine a fost în spatele operațiunii

Aleksei Nvalnîi şi-a reiterat marţi acuzaţiile potrivit cărora Vladimir Putin a ordonat serviciilor ruse de infornaţii să-l otrăvească cu noviciok, de teama ameninţării pe care o reprezintă la adresa puterii ruse, odată cu apropierea alegerilor legisative de anul viitor, relatează Reuters, preluată de news.ro.

Într-un lung interviu acordat bloggerului rus Iuri Dud şi difuzat pe YouTube – prima sa apariţie video de după externarea din spital – opozantul dezvăluie că medici ruşi au încercat să-i amâne evacuarea medicală către Germania, în speranţa ca orice urmă a acestei substanţe neurotoxice, create de armata sovietică în anii ’70 şi ’80, să-i dispară din organism.

Însă ei s-au înşelat în calculele pe care le-au făcut, apreciază el.

Opozantul rus a fost spitalizat la 20 august, în stare gravă, la Omsk, în Siberia, iar apoi a fost transferat, la 22 august, la Spitalul Charité din Berlin, de unde a fost externat la 23 septembrie, după 32 de zile de spitalizare, dintre care 24 în comă.

Guvernul german a conchis că Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok. Autorităţile ruse resping orice implicare.

Pe YouTube, Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, afirmă că era perfect sănătos la 20 august, atunci când a urcat la bordul unui avion, pe aeroportul de la Tomsk. Starea sa, spune el, s-a degradat subit, după 20 de minute de zbor şi s-a văzut murind

Motivul acestei presupuse tentative de eliminare, consideră Navalnîi, este scrutinul legislativ de anul viitor din Rusia. ”Ei au înţeles că se confruntă cu mari probleme, mari, care-i ameninţă înaintea alegerilor la Duma de Stat”, declară el. Într-un inteviu acordat săptămâna trecută revistei germane Der Spiegel, Aleksei Navalnîi i-a imputat preşedintelui rus responsabilitatea tentativei de otrăvire căreia i-a fost victimă.

Dosarul Navalnîi a cauzat o nouă intensificare a tensiunilor între Occident şi Rusia. Germania a avertizat în weekend că Uniunea Europeană (UE) nu are altă soluţie decât să impună sancţiuni Moscovei.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alexei navalnii cine l-a otravit pe navalnii navalnii otravit putin noviciok
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes