Nazare se justifică: “Ne-am împrumutat să stingem şi datorii din trecut”

Nazare se justifică: “Ne-am împrumutat să stingem şi datorii din trecut”
Nazare se justifică: “Ne-am împrumutat să stingem şi datorii din trecut”

Ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare, a afirmat, luni  că există o scădere a deficitului bugetar pentru primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi primele două luni ale anului trecut nu au fost marcate de cheltuielile generate de criza sanitară. 

Nazare a afirmat că o parte a împrumuturilor contractate de Guvern anul trecut a fost folosită pentru refinanţări ale unor credite mai vechi.

“Haideţi să vedem ce comparăm, totuşi! Luna ianuarie şi februarie anul trecut totuşi nu au fost luni de pandemie. Aceste luni anul ăsta sunt luni de pandemie, sunt luni cu cheltuieli suplimentare de toate tipurile, nu numai medicale, pentru că anul trecut au fost şi creşteri de salarii, au fost şi creşteri de pensii care nu au fost reflectate în primele două uni ale anului, dar sunt reflectate în primele două luni ale anului acesta. Şi vestea bună pe care vreau să v-o dau este că o să vedeţi datele consolidate din martie, care arată foarte bine, adică deficitul pe trimestrul unu 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%. E o scădere de deficit balansată de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, per total, o să vedeţi un rezultat bun raportat la anul trecut, deşi suntem în pandemie”, a afirmat Alexandru Nazare, luni seară, la Antena 3.

Nazare a declarat, de asemenea, că împrumuturile care au fost contractate de statul român acoperă deficitul, dar refinanţează şi împrumuturi mai vechi, luate cu ani în urmă. 

“Acel deficit e acoperit prin împrumuturi pentru că nu există altă soluţie de acoperit. Ne-am împrumutat să stingem şi datorii din trecut. Cel puţin o treime din tot împrumutul din 2020 a fost refinanţare din împrumutul din trecut, pentru că tot timpul ai de refinanţat împrumuturi care au fost efectuate în cursul anilor, vorbesc aici inclusiv împrumuturi luate în 2014, 2015”, a susţinut el.

Ministrul Finanţelor a precizat, referindu-se la credite, că “altă soluţie nu există” atunci când există deficit bugetar. 

“Ar trebui să vă puneţi şi o altă întrebare: de ce în cursul acestor ani, 2016, 17, 18 ani cu creştere economică, de ce nu a scăzut şi mai mult datoria publică, pentru că noi am avut, totuşi, nişte creşteri economice în acei ani”, a adăugat ministrul.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alexandru nazare anul trecut datorii vechi imprumuturi ministru finante
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes