”Ne-am reluat controlul asupra banilor, frontierei, legilor şi apelor de pescuit”, anunţă Londra

”S-a încheiat acordul”, a anunţat joi o sursă de la Downing Street, ”ne-am reluat controlul asupra banilor, frontierei, legilor şi apelor de pescuit”, relatează Reuters.

Londra a încheiat un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană (UE) în ajunul Crăciunului, cu doar o săptămână înainte să iasă definitiv din piaţa unică europeană, una dintre cele mai mari pieţe comerciale din lume – unul dintre cele mai importante evenimente de la căderea Imperiului britanic.

Acest acord evită ca un divorţ haotic să afecteze şi mai mult proiectul vechi de 70 de ani al forjării unei unităţi europene pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial.

”Am realizat acest acord important pentru întregul Regat Unit într-o perioadă de timp record şi în condiţii extrem de dificile. Toate liniile noastre roşii cu privire la suveranitate au fost respectate”, a adăugat sursa guvernamentală citată.

În pofida încheierii acordului, perturbări urmează să aibă loc începând de la 1 ianuarie, când Marea Britanie pune capăt relaţiei sale adesea tumultoase cu blocul condus de cuplul franco-german, care are ambiţia să transforme ţările europene ruinate de al Doilea Război Mondial într-o putere mondială.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

acord brexitacord de liber schimbacord post brexitacord ue marea britanie
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes