Ne așteaptă o iarnă extrem de SCUMPĂ. Energia electrică nu prea are șanse să se ieftinească, ci doar să se scumpească

Miercuri a fost atins un record istoric al prețului la curent elctric, care s-a tranzacţionat la 1.000 lei pe MWh (204 de euro/MWh), pe vârf de consum, semnificativ mai mare faţă de media de 271 de lei pe MWh din ianuarie, anul acesta. Este de așteptat ca țara noastră să trăiască, peste câteva luni, cea mai scumpă iarnă energetică din istoria sa.

„Dacă creşterea de producţie de petrol din OPEC nu este suficientă pentru stabilizarea cererii, dacă varianta Delta a COVID nu va avea impact pe cerere şi dacă iarna va fi aspră este posibil să ne confruntăm cu cea mai scumpă iarnă din istorie. Să sperăm că nu va fi aşa!“, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, membru în boardul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare (EIT) şi membru în Consiliul de Suprave­ghere al OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, citat de Antena 3.

Conform sursei citate, contractele de achiziţie pentru gaze pentru ultimul trimestru al acestui an, care se încheie la bursa de la Viena, CEGH, la peste 41 de euro pe MWh, înseamnă o creștere uriașă față de preţul de 14 euro/MWh, nivelul contractelor la termen pentru primul trimestru din 2021, scrie ZF.

Mai mult, analiştii din piaţă sunt de părere că dacă preţul emisiilor de CO2 vă rămâne la nivelul record de acum, de circa 55 de euro/tonă, mai mult decât dublu faţă de media celui de-al doilea trimestru din 2020, preţul energiei nu are nicio şansă să scadă.

Totodată, cele mai multe contracte de vânzare pe energie şi gaze urmează să fie renegociate în toamnă, consumatorii industriali care până acum au fost alimentaţi pe contracte la termen, semnate pe preţurile de anul trecut, abia de acum urmând să simtă scumpirea fără precedent a utilităţilor.

La finalul primului semestru al anului, consumul de energie era cu 8% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut. Cererea de gaze a avansat şi ea cu 8%, pe fondul unei primăveri neobişnuit de reci, iar cererea de carburanţi a crescut cu 11% faţă de primele şase luni din 2020, efectul relaxării restricţiilor de circulaţie fiind „apă vie“ pentru piaţa mobilităţii.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

curent electric enrrgie electrica iarna grea pret curent pret energie scumpire curent
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes