“Ne dăm viața pentru valori” – Lecție de patriotism dată de Zelenski, într-un Parlament European paralizat de emoție, remarcă Rareș Bogdan

“Ne dăm viața pentru valori” - Lecție de patriotism dată de Zelenski, într-un Parlament European paralizat de emoție, susține Rareș Bogdan. Sursă foto: Rareș Bogdan, facebook
“Ne dăm viața pentru valori” - Lecție de patriotism dată de Zelenski, într-un Parlament European paralizat de emoție, susține Rareș Bogdan. Sursă foto: Rareș Bogdan, facebook

Parlamentul European a adoptat, marți, o rezoluție prin care solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei și, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea în piața unică a UE. Volodimir Zelenski a fost prezent și el la dezbaterile de marți, prin videoconferință, și a ținut un discurs electrizant.

Sancțiuni dure împotriva Rusiei, adoptate azi într-o Rezoluție a Parlamentul European”, spune europarlamentarul liberal Rareș Bogdan, într-o postare pe pagina sa de socializare, după votul din PE.

Europarlamentarul redă și un fragment din discursul președintelui Ucrainei Volodomir Zelenski, care a impresionat întreaga asistență:

”Întreaga planetă a urmărit un discurs excepțional al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, aplaudat în picioare, minute în șir, de eurodeputați și președintele Comisiei Europene:

Zelenski: Ieri au fost uciși 16 copii, iar Putin va spune că e un fel de operațiune militară ce nu vizează civilii
Zelenski: Ne dăm viața pentru valori
Zelenski: Demonstrați că nu ne veți abandona!
Zelenski: Ucrainenii mei plătesc cu viața prețul libertății”, scrie el.

Pentru a înțelege valoarea rezoluției adoptate azi în Parlamentul European, Rareș Bogdan punctează câteva idei importante, din textul documentului:

Câteva idei din Rezoluție:

”***se cere restricționarea importurilor în UE a celor mai importante bunuri exportate de Rusia, gen petrol și gaze naturale
***eliminarea „vizelor de aur” (drept de ședere în schimbul investițiilor) pentru rușii bogați, examinarea tuturor beneficiarilor și revocarea permiselor speciale
***furnizarea mai rapidă de arme pentru apărarea Ucrainei
***P.E. cere ca Ucrainei să i se acorde statutul de țară candidată la UE
***măsuri radicale care să slăbească strategic economia rusă
***interzicerea accesului la sistemul SWIFT și pentru Belarus
***protejarea ucrainenilor care fug din calea războiului (activarea Directivei privind protecția temporară)
***sancționarea persoanelor responsabile de corupția la nivel înalt din Rusia și Belarus”, este postarea lui Rareș Bogdan, de pe facebook.

Rusia sancționată alături de Belarus

Rezoluţia PE, adoptată cu 637 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi 26 de abţineri, ”condamnă în cei mai fermi termeni posibili invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia”, precum şi „rolul jucat de dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko” în această agresiune, şi solicită Rusiei ”să înceteze toate activităţile sale militare din Ucraina”.

Eurodeputaţii resping categoric ”retorica rusă care face aluzie la posibila recurgere la arme de distrugere în masă”, îi reamintesc Rusiei obligaţiile internaţionale şi avertizează cu privire la pericolele unei escaladări nucleare a conflictului, se arată într-un comunicat de presă al PE.

PE invită Comisia Europeană şi ţările Uniunii să acorde în continuare asistenţă umanitară de urgenţă Ucrainei, în cooperare cu agenţiile umanitare ale ONU şi cu alte organizaţii internaţionale partenere.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

lectie patritism rares bogdan rezolutie ucraina ubcraina zelenskirazboi ucraina
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes