Necesarul de finanțare a bugetului crește cu 33 de miliarde

Conform unui document semnat de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, suma totală pe care statul trebuie să o împrumute anul acesta ajunge la 120 miliarde lei, în creștere cu 33 miliarde lei față de varianta inițială. Practic, acesta este necesarul brut de finanțare, adică deficit bugetar plus rambursarea datoriilor.

”Necesarul brut de finanțare pentru anul 2020 se revizuiește la suma de 120 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat de 6,7% din PIB (cca. 72,5 miliarde lei) al deficitului bugetar, urmare a primei rectificări bugetare aprobată prin Ordonanța de urgență a Guvernului”, se arată în documentul Ministerului de Finanțe.

Se remarcă faptul că volumul datoriei de refinanțat este de 47,4 miliarde lei.

Însă, având în vedere că suntem la jumătatea anului și va mai veni o rectificare bugetară, este posibil să vedem un deficit mai mare (dacă ne uităm la prognozele Consiliului Fiscal, de exemplu), iar necesarul brut de finanțare să depășească 120 miliarde lei.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes