Sanatate

Nelu Tătaru, primele declarații despre starea de urgență și recordul de infectări cu coronavirus, de vineri

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a făcut, vineri la prânz, primele declarații, în contextul creşterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, lămurind și posibilitatea reintrării în stare de urgență, făcând o nouă invitație la respectarea normelor de protecție sanitară.

„Starea de urgenţă în acest moment nu se impune, se impune respectarea acestor reguli pentru a limita această creştere progresivă deocamdată pe care o avem pe numărul de cazuri noi. Nu putem limita această creştere decât respectând regulile, scăzând transmiterea în comunitate şi efectiv şi numărul de cazuri de o zi la alta„, a declarat Nelu Tătaru, după întâlnirea de la Ministerul Educaţiei, la care au participat şi premierul Ludovic Orban, mai mulţi miniştri şi şeful DSU, Raed Arafat.

Întrebat dacă bilanţul de vineri ar trebui să ne îngrijoreze, Tătaru a răspuns: „Pe o parte dintre noi, care nu credem şi nu înţelegem, ar trebui să ne îngrijoreze, ceilalţi ar trebui să avem o precauţie accentuată”.

Locurile la Terapia Intensivă

El a îndemnat la respectarea normelor impuse odată cu reluarea unor activităţi.

„Astăzi am discutat la Ministerul Educaţiei tocmai acest lucru cu toţi inspectorii şcolari judeţeni. Avem un parteneriat, atât noi, părinţii, profesorii, fiecare avem o parte pe care trebuie să o respectăm. Haideţi să respectăm aceste lucruri”, a spus Tătaru.

Întrebat la ce ar trebui să ne aşteptăm, ministrul Sănătăţii a declarat: „Suntem pe un parcurs crescător cu o creştere progresivă, nu am avut o creştere exponenţială, dar se încearcă, prin respectarea acelor reguli, să stăvilim această creştere şi să rămânem pe acest platou pentru a putea să ne gândim şi la scăderea numărului de cazuri”.

El a spus că locuri la Terapie Intensivă mai sunt locuri:

„Locuri disponibile sunt, din cele peste 500 pe care le avem, în toată perioada până în 200 au fost cele care au fost pe ventilaţie mecanică invazivă, celelalte cazuri sunt care au un grad diferit de insuficienţă respiratorie şi care beneficiază de suport neinvaziv. Aceste cazuri sunt şi multe cazuri de terapie intermediară care sunt dirijate în Terapia Intensivă sau în secţii şi atunci locurile sunt într-o continuă mobilitate”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că aproximativ 55% din paturile disponibile la ATI sunt ocupate.

Un număr de 2.343 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare bilanţ zilnic de la declanşarea pandemiei, au fost anunţate vineri de Grupul de Comunicare Strategică, fiind a treia zi când numărul îmbolnăvirilor trece de 2.000. Cele mai multe cazuri noi sunt în Bucureşti – 517, urmat de Bacău – 168, Iaşi – 107 şi Ilfov – 102. Au fost înregistrate 53 de decese în ultimele 24 de ore. La ATI sunt internate 571 de persoane.

Alte știri de interes

Buzău este judeţul cu cel mai mare număr de donatori de plasmă umană hiperimună, folosită în tratamentul unor pacienţi cu COVID-19

Gloria Pascu

Ludovic Orban: Jogging în aer liber, fără mască. Ce alte măsuri sunt în vigoare

Mihnea Tudor

Arafat: Cel puţin până la primăvară sau chiar vara anului viitor nu vom sta liniştiţi, va trebui să învăţăm să trăim cu virusul respectând toate regulile. Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie adaptate acestui virus

Mihnea Tudor

Toate paturile de la ATI sunt ocupate, cazurile sunt severe. Beatrice Mahler atrage atenția că medicii sunt extenuați

Gloria Pascu

Cum vor fi Sărbătorile de Iarnă? Vom avea Crăciun? Raspunsul medicului Virgil Musta

Gloria Pascu

Borna 5000 a fost depășită. Un nou record negativ la numărul de infectări în România

Gloria Pascu

Bilanț coronavirus România – Un nou record de infectări, la limita a 5000 de cazuri – 22 octombrie 2020

Gloria Pascu

Au murit copii, au murit bebeluşi – Avocatul Poporului: Eu văd o problemă foarte mare în lipsa serviciilor medicale normale

Mihnea Tudor

Raed Arafat: În următoarele 4-6 săptămâni, cam asta va fi situația

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »