Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, despre programul Casa Verde, că a asumat ca la nivelul Guvernului practic să se dubleze fondurile alocate pentru aceste programe, iar aproximativ 2 miliarde de euro vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice, numărul de beneficiari urcând până la 80.000 de gospodării. Aprobăm un buget de peste 2 miliarde de lei buget pentru finanţarea persoanelor fizice care îşi instalează fotovoltaice, dar venim şi cu o noutate în domeniul asistenţei sociale şi acordăm sprijin pentru acele unităţi de cult şi ONG-uri care prestează activitate de asistenţă socială, a spus şi ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Premierul a spus că în ceea ce priveşte investiţiile în energie regenerabilă şi alte programe de mediu, au pe masa Guvernului o decizie care practic vizează programul Casa Verde. ”Am discutat cu domnul ministru, am asumat ca la nivelul Guvernului practic să dublăm fondurile alocate pentru aceste proiecte. Dacă cifra este corectă, aproximativ 2 miliarde de euro vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi în felul acesta, numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000 de gospodării”, a arătat Ciucă.
Ministrul Mediului a aafirmat că aprobarea bugetului AFM este un moment important în fiecare an.
”Am pregătit un buget care se bazează în primul rând pe veniturile AFM din taxa de mediu, resperctiv gestionarea fondului de gaze cu efect de seră”, a spus Tanczos Barna. El a arătat că ”noutăţile sunt creşterea sumelor date pentru Casa Verde pentru persoanele fizice, iar prin aprobarea bugetului de acum şi prin rectificarea bugetară, să poată ajunge la acele cifre pe care le-au promis pentru acest an. ”Aprobăm un buget de peste 2 miliarde de lei buget pentru finanţarea persoanelor fizice care îşi instalează fotovoltaice, dar venim şi cu o noutate în domeniul asistenţei sociale şi acordăm sprijin pentru acele unităţi de cult şi ONG-uri care prestează activitate de asistenţă socială”, a arătat Barna.
Ministrul a mai spus că se contractează şi finanţările adjudecate prin evaluarea dosarelor, anul trecut şi aici vin cu o sumă de 300 de milioane de lei pentru a duce la îndeplinire programul de anul trecut.
”Prin programul acesta, în 2021-2024, ne vom apropia de o finanţare de un miliard de euro doar pentru panouri fotovoltaice pentru persoane fizice şi pentru aceste unităţi care oferă asistenţă socială”, a mai spus el.
Tanczos Barna a precizat că noutatea este şi programul Rabla Local, prin care, în colaborare cu autorităţile locale, îşi propun să elimine din trafic 100.000 de autovehicule vechime de peste 15 ani, cu o poluare semnificativă şi prin acest program să fie atins obiectivul din PNRR pentru anul 2026, încă de anul acesta, adică 250.000 de mijloace de transport poluante scoase din trafic, pe perioada PNRR.
”Ţinta poate fi atinsă prin programele Rabla Plus, Rabla Clasic şi Rabla Local, încă din anul 2023. Venim, de asemenea, cu două noutăţi finanţate, două programe noi finanţate din Fondul de Mediu, programul pentru dezvoltarea sistemelor de gestionare a deşeurilor. Este o nevoie uriaşă la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale de complementaritate la programele finanţate din fonduri europene şi pentru sistemele de gestionare a deşeurilor biodegradabile, pentru completarea SMID-urilor, venim cu un buget de 1,5 miliarde de lei credite bugetare, de credite de angajament, scuze, credite de angajament în 2023 şi 1.000.000.000 lei credite de angajament pentru un program complementar, sisteme de gestionare a apei uzate şi de apă potabilă, la fel, o complementaritate la fondurile europene şi la PNRR”, a mai spus ministrul Mediului.
”Aici este o chestiune care trebuie să rămână în continuare pe agenda de priorităţi, pentru că aşa cum am analizat şi la nivelul Ministerului Dezvoltării aspectele legate de procedurile care trebuie îndeplinite astfel încât să se ajungă în final la obţinerea unui aviz sau la aprobarea unui proiect şi acestea sunt deosebit de greoaie, o birocraţie foarte greu de gestionat, motiv pentru care vă cer ca în continuarea derulării acestor proiecte şi programe, care ele, aşa cum au fost prezentate , sună foarte bine, dar fără revederea procedurilor şi simplificarea acestora, implementarea va fi la fel de greoaie ca şi până acum. De aceea, vă rog ca odată cu lansarea programelor să lansăm şi proceduri noi, simplificate, să fie accesibile tuturor beneficiarilor”, a intervenit premierul Nicolae Ciucă.
Comenteaza cu profilul facebook