Nicolae Ciucă, despre reducerea birocrației, recunoaște: E datoria statului să reducă birocraţia

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, la un forum, că antreprenorul român onest nu trebuie să plimbe hârtii, avize şi nici să fie nevoit să dovedească mereu statului faptul că este corect, şi trebuie lăsat să-şi administreze afacerea, datoria statului fiind să reducă birocraţia. Premierul a arătat că Guvernul va aloca pentru investiţii 7%, bani care vor merge preponderent către proiectele de infrastructură.

”Antreprenorul român onest nu trebuie să plimbe hârtii, avize şi nici să fie nevoit să dovedească mereu statului faptul că este corect. El trebuie lăsat să-şi administreze afacerea şi e datoria statului să reducă birocraţia”, a spus premierul.

El a precizat că, în acest sens digitalizarea este o prioritate majoră a acestei guvernări, iar implementarea “E-facturii” şi conectarea caselor de marcat la ANAF sunt primii paşi către reducerea interacţiunii dintre stat şi antreprenor, dar şi către creşterea colectării.

”Această perioadă de criză a dovedit cât de importantă este tehnologia şi cum a ajutat ea la supravieţuirea şi rezilienţa diferitelor industrii afectate de pandemie, iar acest lucru trebuie să fie o lecţie şi pentru statul român. Alături de debirocratizare cred că unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă actualul guvern este să trimită bani în economie. Vom reuşi asta alocând cel mai mare buget de investiţii din ultimii 30 de ani”, a arătat prim-ministrul.

Premierul a afirmat că alocăm pentru investiţii 7%, bani care vor merge preponderent către proiectele de infrastructură, iar bani în infrastructură înseamnă implicit şi bani pentru firmele româneşti.

”Investiţiile sunt motorul creşterii pe care ne-o dorim în anii următori, România fiind unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor europene prin Programul Next Generation şi prin Cadrul Financiar Multianual, zeci de miliarde de euro investiţi în România ca stat membru al Uniunii Europene”, a menţionat el.

”Prin continuarea construcţiilor de autostrăzi, căi ferate şi mijloace de transport intermodal până în anul 2024, vom tinde către echilibrarea geografică a infrastructurii şi, desigur, dezvoltarea echilibrată a întregii ţări. Nici o regiune nu trebuie să rămână în urmă din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii. Acesta este un angajament pe care ni l-am asumat explicit în programul de guvernare, iar această direcţie reprezintă un amplificator pentru stimularea investiţiilor”, a mai afirmat el.

Prim-ministrul a mai spus că ”programele pentru IMM-uri, desfăşurate prin Ministerul Economiei – granturi, microgranturi şi aşa mai departe – trebuie să continuie şi să-şi îndeplinească rolul de stimuli pentru micii antreprenori, iar marii antreprenori, şi poate nu doar ei, trebuie stimulaţi să îşi dezvolte pieţele de desfacere, să genereze produse cu valoare adăugată mare, nu doar materii prime şi comerţ, şi să încerce să devină jucători regionali şi europeni, să meargă dincolo de piaţa românească”.

”Sunt conştient că unul din marile obstacole în obţinerea de produse cu valoare adăugată mare este lipsa forţei de muncă specializată şi de aceea vom încerca să încurajăm sistemul de învăţământ dual, cercetarea şi inovaţia. Aici însă mă aştept să interveniţi şi dumneavoastră prin susţinerea acestui demers, considerându-vă partenerii la toate deciziile pe care le vom lua în acest sens. Privind mai departe, aş vrea să le sugerez antreprenorilor care dispun de capital de investiţii să vină în întâmpinarea direcţiilor europene de dezvoltare în ceea ce priveşte economia verde”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

antreprenor onest ciuca despre birocratie nicolae ciuca
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes