Nicolae Ciucă: Ordinul de protecție va fi extins

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat că cetățenii vor avea un grad crescut de protecție în fața unor agresiuni iminente, putând să solicite un ordin de protecție.

Guvernul a aprobat în ședința de joi un proiect de lege pentru protejarea victimelor violenței împotriva agresorilor – Legea privind ordinul de protecție. Scopul legii este combaterea violenței și asigurarea cadrului necesar pentru profesioniști – polițiști, procurori, judecători – în a preveni cazuri grave de violență. Una dintre măsurile care se vor aplica în cazurile de violență va fi inclusiv monitorizarea agresorului cu brățară electronică, potrivit proiectului adoptat.

Acest instrument judiciar, care și-a arătat eficiența în protejarea victimelor violenței domestice, este extins acum la orice situație în care există riscul unei agresiuni iminente. Durata sa maximă se majorează de la 6 la 12 luni.

Liberalul Nicolae Ciucă a afirmat: „Proiectul PNL care aduce aceste modificări a fost aprobat astăzi în ședința de guvern, la propunerea ministrului PNL al Justiției, Alina Gorghiu, și cu susținerea tehnică a ministrului liberal al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Această lege, susținută activ de miniștrii liberali, va crește numărul de vieți salvate, va evita traumele fizice sau psihice și va crește gradul general de protejare a cetățenilor. Faptele ce pot justifica solicitarea unui asemenea ordin sunt orice acte de violență fizică sau psihică ce pun în pericol viața, integritatea sau libertatea unei persoane. În cazurile grave, se poate aplica monitorizarea agresorului cu o brățară electronică. Ca președinte al Senatului, mă voi asigura că proiectul va fi dezbătut în mod eficient și va fi adoptat cât mai rapid, pentru ca intrarea în vigoare a acestor prevederi care pot salva vieți să fie urgentată.”

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

nicolae ciucaordin de protectie
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes