Nicolae Ciucă și Adina Vălean au discutat despre infrastructura de transport din România şi impactul crizei din Ucraina

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, luni la Palatul Victoria, cu Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi. Pe agendă s-au aflat dezvoltarea infrastructurii de transport din România, respectiv impactul crizei din Ucraina.

Cei doi oficiali au trecut succint în revistă măsurile europene în sectorul transporturilor pe fondul actualei crize, iar premierul României a evidenţiat sprijinul solidar şi consistent al autorităţilor şi al societăţii civile în asigurarea cu operativitate a serviciilor gratuite de transport în ajutorul refugiaţilor, arată un comunicat de presă al Executivului.

Comisarul european Vălean a arătat că toate eforturile României sunt remarcate şi apreciate la Bruxelles.

Aceştia au agreat o cooperare strânsă pentru facilitarea transportului de mărfuri din Ucraina şi Republica Moldova prin utilizarea infrastructurii rutiere, feroviare şi portuare a pentru a fi realizate exporturile de cereale din Ucraina, conform contractelor existente, dată fiind importanţa acestora inclusiv din perspectiva securităţii alimentare a unor state terţe, precum cele din Africa, conform sursei citate.

În cadrul schimbului de opinii a fost subliniată importanţa consolidării infrastructurii de transporturi în caz de criză majoră, având în vedere contribuţia semnificativă a acestui sector la o redresare accelerată a economiei.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a reafirmat angajamentul ferm al Guvernului privind investiţiile în dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport. A exprimat aprecieri pentru iniţiativa lansată de comisarul Vălean privind constituirea unui grup de lucru dedicat identificării de soluţii pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene de către România în ceea ce priveşte proiectele de infrastructură de transport.

Premierul Ciucă a arătat că „circumstanţele actuale necesită o mai mare flexibilitate în aplicare unor reguli care pot afecta transportatorii. Referindu-se la implicaţiile pachetului legislativ european Fit for 55 asupra domeniului transporturilor, prim-ministrul României a subliniat că atingerea obiectivelor de decarbonare în sectorul transporturilor este o sarcină tot mai complexă într-un sector afectat de multiple crize şi care ar trebui să poată creşte pentru a avea capacitatea de finanţare a tranziţiei ecologice”, conchide sursa menţionată.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

adina valeanciuca valeancomisar transporturicrizainfrastructuranicolae ciuca
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes