Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au căzut de acord și vor susține pragul de 9.000 de lei, propus de Ministerul Justiției

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă / Guvern
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă / Guvern

Premierul Nicolae Ciucă anunță că ”În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.
L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui.

La rândul său, șeful PSD, Marcel Ciolacu, anunță și el înțelegerea: ”Am luat act de răspunsul Ministerului Justiției la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu.
Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției.
Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege.

Cei doi au postat mesajele aproape simultan pe paginile lor de Facebook.

Reînvierea OUG 13, aprobată miercuri la Senat

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, a fost aprobat, mieercuri, de Senat cu 79 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi 11 abţineri.

Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri în Camera Deputaţilor.

“Fapta funcţionarului public, care cu ştiinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege (…) ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Dispoziţiile privind condiţia ca paguba să fie mai mare de 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o fracţiune de abuz în serviciu ori pe neglijenţă în serviciu, într-un interval de cinci ani de la data rămânerii definitive a hotărâri judecătoreşti de condamnare”, se arată într-un amendament adoptat de Senat.

Potrivit aceluiaşi proiect, cu aceeaşi pedeapsă (închisoare de la 2 la 7 ani) se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV SIDA.

Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ciuca ciolacu intelegereoug 13prag abuz in serviciu
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes