Nicolae Robu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu: ”Eu sunt senin şi nevinovat”

Tribunalul Timiș a dispus, marți, începerea judecății în dosarul caselor naționalizate din Timișoara, în care edilul municipiului, Nicolae Robu, este acuzat de DNA de abuz în serviciu.

Atât actualul primar, Nicolae Robu, cât şi fostul edil Gheorghe Ciuhandu au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, marţi, pentru abuz în serviciu, în dosarul privind înstrăinarea mai multor imobile ale Primăriei municipiului Timişoara, în perioada 1996-2016, după ce Tribunalul Timiş le-a respins excepţiile invocate în camera preliminară.

Alături de cei doi edili mai sunt trimişi în judecată alţi şapte oficiali ai primăriei, între care fostul secretar Ioan Cojocari, fostul viceprimar Traian Stoia şi actualul viceprimar Dan Diaconu, fostul şef de la Urbanism, Constantin Miuţ.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, la finele anului 2019, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpaţi în legătură cu vânzarea frauduloasă şi la preţuri modice a 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timişoara. Prejudiciul total este estimat la circa 9.500.000 de euro.

Reacţia primarului Robu

Nicolae Robu spune că în mandatul său au fost vândute două locuinţe modeste, într-o curte comună, unor persoane nevoiaşe şi a susţinut permanent că este nevinovat. Recent, el a afirmat că, potrivit avocatului său ales, fapta nici nu se încadrează la „abuz în serviciu”.

„Eu nu am vândut nicio casă la niciun ţigan, dimpotrivă, am câştigat în instanţă, pentru municipalitate, trei clădiri importante spitaliceşti în zona centrală şi cele opt cinematografe. Am fost acum la camera preliminară (a Tribunalului Timiş, n.r.) şi vom vedea ce se va întâmpla. Am fost la DNA pentru două magherniţe amenajate ca locuinţe, dintr-o magazie de lemne, într-un fundal de curte, care au fost vândute către nişte amărâţi, cazuri sociale. Vândute, nu cu încălcarea legii. Eu nici nu am ştiut cum stau lucrurile când am fost prima dată la DNA. Am aflat abia ulterior, când mi-am luat avocat, că nici măcar nu s-a încălcat legea, ci o hotărâre de guvern, care trebuia respectată, dar nu a fost încălcată legea aşa cum prevede Curtea Constituţională pentru o faptă, ca să dobândească statut de abuz în serviciu. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare, eu sunt senin şi nevinovat” susţinea Nicolae Robu, în urmă cu două luni.

El a reamintit că a semnat respectivele contracte de vânzare după ce a primit documentele cu patru semnături ale celor din aparatul de specialitate al primăriei, care garantau că totul este conform cu normele în vigoare.

Potrivit DNA, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

abuz in serviciunicolae robunicolae robu dnaprimarul timisoarei judecata
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes