Nicolas Sarkozy, inculpat de ”asociere de răufăcători” în dosarul finanţării libiene

Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte francez, a fost inculpat de ”asociere de răufăctori” în dosarul presupusei finanţări libiene a campaniei sale prezidenţiale din 2007, a anunţat vineri Parchetul Naţional Financiar francez, relatează AFP, preluată de news.ro.

Nicolas Sarkozy a fost audiat, în ultimele săptămâni, timp de mai multe zile, de către judecători însărcinaţi cu ancheta.

Această nouă inculpare, dezvăluită de Médiapart, este a patra inculpare în acest dosar a fostului preşedinte al Republicii franceze.

Nicolas Sarkozy a anunţat pe Twitter că a descoperit această inculpare cu stupefacţie. ”Sunt nevinovat (…). Ştiu că adevărul va triumfa până la urmă”, a scris el.”Voi ajunge să-mi dovedesc nevinovăţia perfectă. Îmi voi pune în asta toată hotărârea şi energia de care sunt capabil. Nedreptatea nu va câştiga, a adăugat el.

Fostul şef al statului a fost inculpat în martie 2018 de ”corupţie pasivă”, ”tăinurie de deturnare de fonduri publice” şi ”finanţare ilegală a campaniei” şi plasat sub control judiciar.

Însă Parchetul Naţional Financiar a încheiat, la sfârşitul lui ianuarie, un rechizitoriu suplimentar prin care a lărgit investigaţiile la fapte de ”asociere de răufăctori”, deschizând astfel calea unei agravări a procedurilor împotriva protagoniştilor dosarului.

La 31 ianuarie, magistraţii l-au inculpat de ”asociere de răufăcători” pe unul dintre foştii colaboratori ai lui Nicolas Sarkozy, Thierry Gaubert, suspectat că a încasat fonduri provenind de la regimul libian, care ar fi putut să alimenteze campania prezidenţială din 2007.

La ultima sa audiere, în iunie 2019, Nicolas Sarkozy se declara ”total nevinovat în acest dosar”, a denunţat un ”complot” şi a refuzat să răspundă întrebărilor magistraţilor de instrucţie, după care a atacat în recurs ancheta, cu scopul de a o anula.

Însă, o hotărâre a Curţii de Apel a Parisului de la 24 septembrie a permis o relansare a anchetei.

Camera de instrucţie, însărcinată să studieze recursurile împotriva actelor instrucţiei, a respins cea mai mare parte a argumentelor taberei lui Sarkozy, care invoca nulităţi ale acestor investigaţii.

Camera a validat, astfel, aproape toate investigaţiile lansate în urmă cu opt aniî n acest dosar cu multiple ramificaţii.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Nicolas Sarkozy Nicolas Sarkozy inculpat
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes