International

Nicolas Sarkozy, inculpat de ”asociere de răufăcători” în dosarul finanţării libiene

Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte francez, a fost inculpat de ”asociere de răufăctori” în dosarul presupusei finanţări libiene a campaniei sale prezidenţiale din 2007, a anunţat vineri Parchetul Naţional Financiar francez, relatează AFP, preluată de news.ro.

Nicolas Sarkozy a fost audiat, în ultimele săptămâni, timp de mai multe zile, de către judecători însărcinaţi cu ancheta.

Această nouă inculpare, dezvăluită de Médiapart, este a patra inculpare în acest dosar a fostului preşedinte al Republicii franceze.

Nicolas Sarkozy a anunţat pe Twitter că a descoperit această inculpare cu stupefacţie. ”Sunt nevinovat (…). Ştiu că adevărul va triumfa până la urmă”, a scris el.”Voi ajunge să-mi dovedesc nevinovăţia perfectă. Îmi voi pune în asta toată hotărârea şi energia de care sunt capabil. Nedreptatea nu va câştiga, a adăugat el.

Fostul şef al statului a fost inculpat în martie 2018 de ”corupţie pasivă”, ”tăinurie de deturnare de fonduri publice” şi ”finanţare ilegală a campaniei” şi plasat sub control judiciar.

Însă Parchetul Naţional Financiar a încheiat, la sfârşitul lui ianuarie, un rechizitoriu suplimentar prin care a lărgit investigaţiile la fapte de ”asociere de răufăctori”, deschizând astfel calea unei agravări a procedurilor împotriva protagoniştilor dosarului.

La 31 ianuarie, magistraţii l-au inculpat de ”asociere de răufăcători” pe unul dintre foştii colaboratori ai lui Nicolas Sarkozy, Thierry Gaubert, suspectat că a încasat fonduri provenind de la regimul libian, care ar fi putut să alimenteze campania prezidenţială din 2007.

La ultima sa audiere, în iunie 2019, Nicolas Sarkozy se declara ”total nevinovat în acest dosar”, a denunţat un ”complot” şi a refuzat să răspundă întrebărilor magistraţilor de instrucţie, după care a atacat în recurs ancheta, cu scopul de a o anula.

Însă, o hotărâre a Curţii de Apel a Parisului de la 24 septembrie a permis o relansare a anchetei.

Camera de instrucţie, însărcinată să studieze recursurile împotriva actelor instrucţiei, a respins cea mai mare parte a argumentelor taberei lui Sarkozy, care invoca nulităţi ale acestor investigaţii.

Camera a validat, astfel, aproape toate investigaţiile lansate în urmă cu opt aniî n acest dosar cu multiple ramificaţii.

Alte știri de interes

ANGLIA intră în Lockdown: mii de afaceri, închise. Boris Johnson anunță măsuri DURE

Saghin Cristian

Austria reintră în carantină pentru o lună

Saghin Cristian

Europa, lovită de Covid în inimă: Guvernul de la Bruxelles instituie carantina în toată Belgia

Mihnea Tudor

Președintele Ucrainei cere dizolvarea Curții Constituționale, pentru ”amputarea” legilor anticorupție

Mihnea Tudor

Cel puţin patru morţi şi 120 de răniţi în Turcia, în cutremurul de la Marea Egee, anunţă Guvernul turc

Saghin Cristian

Regeneron: Testul tratamentului cu anticorpi de sinteză, suspendat în SUA

Mihnea Tudor

Seism de 6,6 grade pe scala Richter în largul insulei greceşti Samos, soldat cu pagube, inclusiv la Izmir, în Turcia – VIDEO

Mihnea Tudor

CARANTINĂ generală în Franța. Macron anunță revenirea la restricțiile din primăvară

Mihnea Tudor

UE alocă 100 de milioane de euro pentru teste rapide Covid-19 statelor membre

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »