Eveniment Guvern Recomandate

Noi informații despre modificarea Codului Silvic. Dispută între WWF și ministrul Alexe

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a anunțat că susține o nouă formă a Codului Silvic, care va aduce modificări în ceea ce privește parcurile naţionale şi naturale, cât și în privința rezervaţiilor naturale.

Tăierile la ras din pădurile României vor fi interzise pe circa un milion de hectare, suprafaţa însumată a parcurilor naţionale şi naturale şi a rezervaţiilor naturale, dacă noul Cod Silvic va fi aprobat în forma susţinută de minister, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

”Cât priveşte tăierile la ras, legislaţia actuală le interzice în prezent doar în parcurile naţionale şi naturale. Însă, noi avem în ţară şi peste 700 de rezervaţii naturale cu o suprafaţă de aproape 300.000 de hectare în care, astăzi, tăierile la ras sunt permise.

Dacă noul Cod Silvic va fi aprobat în forma susţinută de minister, tăierile la ras vor fi interzise pe circa 1 milion de hectare, suprafaţa însumată a parcurilor naţionale şi naturale şi a rezervaţiilor naturale”, a precizat Alexe, într–o conferinţă de presă susţinută în timpul vizitei pe care a efectuat-o în judeţul Caraş-Severin.

Operaţionalizarea SUMAL 2.0

Oficialul a adăugat că „suntem pe ultima sută de metri cu operaţionalizarea SUMAL 2.0, astfel România urmând să aibă cel mai important, profesionist şi modern sistem de urmărire a trasabilităţii masei lemnoase din Europa”. „Prin SUMAL, pădurea va fi monitorizată 24 de ore din 24”, a afirmat demnitarul.

În acelaşi timp, ministrul Mediului s-a arătat nemulţumit de managementul deşeurilor din Caraş-Severin, precizând că, deşi sistemul de management integrat al deşeurilor este finalizat în proporţie de 100% în acest judeţ, nu este încă funcţional.

Alexe a fost prezent şi în rezervaţia Izvoarele Nerei din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, unde a anunţat că 10.000 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine din această zonă vor fi incluse în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine. Datele Ministerului Mediului relevă faptul că, în acest moment, 4.800 de hectare de făgete – păduri virgine din zonă fac parte din acest catalog.

Statistica oficială arată că judeţul Caraş-Severin deţine cele mai multe păduri virgine şi cvasivirgine din România (26%), fiind urmat de Hunedoara (14,7%), Maramureş (9,6%), Braşov (8,3%) şi Prahova (7,8%).

WWF – modificările sunt superficiale

Reprezentanţii WWF România au atenţionat, joi, într-un comunicat de presă, că modificările aduse Codului Silvic, care se vor discuta zilele acestea în Parlament, sunt doar superficiale şi nu vor rezolva problema tăierilor ilegale.

În acest sens, organizaţia de mediu propune modificări fundamentale ale Codului Silvic în trei mari direcţii: schimbarea modului în care se vinde lemnul din pădure, „pentru că realitatea este că nu ştim cât lemn se taie de fapt în România”, modul în care sunt păzite pădurile şi felul în care pot fi traşi la răspundere cei care fac să dispară lemnul din pădurile României.

Reprezentanţii WWF afirmă că au trimis, deja, autorităţilor un document cu propuneri de modificare a Codului Silvic şi a participat la toate discuţiile de la Ministerul Mediului şi de la Camera Deputaţilor pe această temă. De asemenea, au lansat o petiţie prin care propune o reformă fundamentală a sectorului silvic.

Alte știri de interes

De ce se trag 21 salve de tun de Ziua Marinei?

Gloria Pascu

Starea de alertă, prelungită pentru încă 30 de zile. Anunțul premierului Ludovic Orban

Gloria Pascu

România, răspuns ferm față de avertismentele Rusiei: Măsuri conforme cu angajamentele internaționale

Saghin Cristian

Lupta împotriva grupurilor infracţionale. Vela: Suntem cu ochii pe ei. Orban: Trebuie să fiţi cu altceva pe ei

Mihnea Tudor

Cîţu: Provocare pentru Ciolacu şi gaşca lui. Găsiţi o alta ţară…

Mihnea Tudor

Vela trimite Corpul de control la Poliția Capitalei. Verifică presiunile asupra Serviciului Grupări Infracţionale Violente

Mihnea Tudor

În portul Constanța este o cantitate de 10 mai mare de nitrat de amoniu decât la Beirut. Explicații Ludovic Orban

Mihnea Tudor

Bilanț uriaș al infectărilor cu coronavirus în România – 14 august 2020

Gloria Pascu

FCSB lovită de coronavirus: patru jucători, infectați

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »