Noi măsuri în lupta cu COVID-19. Hotărârea ce se aplică din 1 iulie 2020

Așa cum era de așteptat, noile măsuri în lupta României cu COVID-19 au fost adoptate luni, în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Hotărârea nr. 32 din 2020, propusă și validată într-o ședință condusă de premierul Ludovic Orban, prevede că autoritățile vor putea suspenda autorizația de funcționare pentru organizatorii de activități și evenimente dacă nu sunt respectate regulile de siguranță sanitară. Alte reglementări se referă la competițiile sportive din țară, la lista statelor aflate în „zona verde”, precum și la instituțiile din sectorul de Apărare sau la ambasade și personal diplomatic.

Ce măsuri au fost adoptate în ședința CNSU de luni

Comunicatul CNSU:

Hotărâre nr. 32 din 29.06.2020 privind propunerea unor măsuri necesar a fi aplicate după data de 01.07.2020 precum şi instituirea excepţiei de la măsura carantinării / izolării pentru unele ţări din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta Hotărâre:

Art.1 Lista cu statele pentru care nu se impune măsura izolării/carantinei la locuinţă/locaţia aleasă elaborată de INSP şi aprobată de CNSU prin Hotărârea nr. 29 din 13.06.2020 cu modificările şi completările ulterioare prin Hotărârea nr. 31 din 23.06.2020, îşi menţine valabilitatea până la stabilirea unui criteriu unitar la nivelul Uniunii Europene.

Art.2 Măsurile de prevenire şi control a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2, în vigoare la data prezentei hotărâri se propun a se modifica şi completa după cum urmează:

– activitatea centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile se va desfăşura după un program de lucru avizat de direcţiile judeţene de sănătate publică;

– instituirea sancţiunii complementare a suspendării autorizaţiei de funcţionare pentru organizatorii activităţilor şi a evenimentelor în care regulile de siguranţă sanitară nu sunt respectate;

– permiterea organizării şi desfăşurării antrenamentelor şi cantonamentelor colective, în grupuri de maxim 10 persoane, pentru ligile inferioare de fotbal, inclusiv de amatori, cu respectarea condiţiilor stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii şi aplicabile pentru Liga I de fotbal;

– permiterea organizării de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi precum şi cele organizate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii;

– permiterea organizării şi desfăşurării activităţilor specifice din domeniul apărării naţionale, ordinii şi siguranţei publice desfăşurate în aer liber, cu participarea a maxim 200 persoane şi sub supravegherea unui medic epidemiolog;

– permiterea organizării şi desfăşurării activităţilor specifice din domeniul diplomatic, la sediile ambasadelor, organizate în aer liber astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4mp pentru fiecare persoană participantă şi respectarea regulilor de protecţie sanitară;

– înlocuirea noţiunii de „triaj epidemiologic” cu „triaj” în privinţa activităţilor desfăşurate de instituţiile şi autorităţilor publice, operatorii economici şi profesioniştii, la intrarea în sediul acestora.

Art.3 Prezenta hotărâre se comunică, pentru punere în aplicare, tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Măsurile propuse și aprobate în ședința CNSU sunt bazate pe recomandările specialiștilor din Grupul de Suport Tehnico-Științific și vor avea aplicabilitate începând cu data de 1 iulie 2020.

Relaxarea programată pentru 1 iulie, amânată

Autoritățile sunt îngrijorate pe fondul numărului mare de cazuri noi de COVID-19 din ultimele zile, iar Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că relaxarea programată pentru 1 iulie va fi amânată.

„Miercuri voi convoca toți miniștrii și toate instituțiile cu atribuții de control, de la Ministerul de Interne – Poliție și Jandarmerie – până la MInisterul Sănătății, cu DSP-urile, ANPC și ANSVSA, pentru a face o analiză a planurilor de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor. S-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile și e risc de transmitere a virusului crescut din cauza asta. Și pe plajă, dacă la înseput așezarea a fost în regulă, apoi lucrurile s-au schimbat. Înțeleg că e aglomerație, dar trebui respectate regulile. Și la terase la fel. M-au îngrijorat, vă spus sincer, am văzut imagini în care aproape nu se mai respectau regulile. Miercuri voi da un semnal de moblizare la maxim a instituțiilor, care nu are alt scop de cât sănătatea cetățenilor. Orice măsură de relaxare va fi analizatăîn structruile de specialiști. Dacă vom lua noi măsuri, le vom anunța public. Evoluția în ultimele zece zile e una care ne face să fim foarte precauți în măsuri ulterioare de relaxare. Planul de relaxare pe care l-am pus la punct cu specialiștii e unul în etape, din 15 în 15 zile, și e necesară o evaluare înainte de a adopta noi măsuri”, a afirmat premierul Ludovic Orban, luni.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

comitetul pentru situatii de urgentamasuri de la 1 iuliestare de alerta
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes