Noi măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei, anunțate de ministrul Rafila

29.12.2021
12:29

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a anunţat miercuri măsurile pentru valul 5 al pandemiei, printre care se numără aducerea în țară a medicaţiei care poate fi administrată în sistem ambulatoriu pentru pacienţii cu COVID, mărirea capacităţii de testare, elaborarea ghidului de recomandări pentru monitorizarea ambulatorie.

”Am avut discuţii cu producătorii de medicamente inovative pentru a avea la dispoziţie cât mai repede medicaţia care se poate administra în sistem ambulatoriu şi care deja este disponibilă în unele ţări, în Israel am văzut. Şi noi am avut discuţii şi sperăm că într-un timp cât mai scurt să putem să le aducem înainte de operaţionalizarea mecanismului din cadrul UE. Am înfiinţat o structură de coordonare a asistenţei medicale la nivelul MS. (…) Acest grup de management a fost înfiinţat, avem datele în timp real. La nivel judeţean grupul operativ va colabora cu o structură formată din reprezentaţi ai DSP, Prefecturii şi CJ. În Bacău, spitalele din judeţ, colaborează pentru a asigura asistenţa medicală atât pentru pacienţii covid, cât şi non-covid. Punem la dispoziţie lista centrelor de testare şi evaluare din fiecare judeţ. Va fi pe siteul MS, şi la nivelul fiecărui DSP”, a declarat Rafila.

El a mai anunţat extinderea capacităţii de testare şi a asistenţei medicale ambulatorii, amintind de OUG care face posibilă extinderea testării la cabinetele de medicină de familie.

”Accesul la testare este esenţial pentru a depista infecţia. Se testează oricine are simptomalogia sau care are contact cu o persoană infectată”, a afirmat Rafila.

”Am realizat ghidul de recomandări pentru monitorizarea ambulatorie, care prevede cum se prescriu medicamentele antivirale. Va fi un parteneriat cu medicii de familie şi colegiul medicilor din România, să fie parte a acestui efort”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

20 la sută de paturi alocate pentru pacienţii COVID

El a anunţat şi creşterea capacităţii de răspuns la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti.

”Am făcut evaluări privind starea instalaţiilor electrice şi de oxigen pentru a creşte siguranţa pacienţilor. Contribuţia managerilor şi autorităţilor locale este esenţială pentru a reduce riscul la care au fost supuse câteva spitale din România. Am avut întâlnire cu DSP, avem 20 la sută de paturi alocate pentru pacienţii COVID, adica 25.000. Am crescut bugetul cu 65 la sută pentru secţiile ATI”, a precizat ministrul.
Sunt funcţionale 2805 paturi de ATI, paturi asigurate şi cu echipamente şi personal.

Alexandru Rafila, a afirmat miercuri că durata izolării şi a carantinei în România va fi de zece zile, nu de 14 zile cum este în prezent, la cel cum este în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.“O informaţie care cu siguranţă o să vă intereseze, vom rezolva în aceste zile, durata izolării şi a carantinei va fi şi în România doar de zece zile, la fel cum este în marea majoritatea a ţărilor din Uniunea Europeană”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă. În prezent, perioada de izolare şi de carantinare în ţara noastră este de 14 zile.

Kitul pe care fiecare cetățean trebuie să-l aibă acasă

Alexandru Rafila a venit cu “două seturi de recomandări, pentru populație și pentru angajatori”.

În primul rând, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a atras atenția asupra importanței vaccinării: “Vaccinarea previne formele severe și decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de 10 ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate față de persoanele nevaccinate, iar transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă.”

“NU tratamentului cu antibiotice, NU tratamentului cu antivirale care pot fi toxice – doar la recomandarea medicului.”, a mai subliniat Rafila.

Rafila susține că “important este ca fiecare cetățean să aibă un kit la domiciliu, o mică trusă, care să facă posibilă monitorizarea bolii.” Acest kit trebuie să conțină “un pulsoximetru și un termometru.” “Sunt utile să le avem”, a precizat el.

În ceea ce-i privește pe angajatori, Alexandru Rafila a vorbit despre “triajul zilnic al angajaților”: “Orice persoană care prezintă simptomatologie trebuie îndrumată către un serviciu medical unde poate fi testată.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

kit omicronmasuri omicronomicron romaniarafila noi masurivalul 5
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes