Noi RESTRICȚII impuse românilor care se întorc din străinătate. Când intră în vigoare

Noi restricții impuse românilor care se întorc din străinătate. Când intră în vigoare
Noi restricții impuse românilor care se întorc din străinătate. Când intră în vigoare

Raed Arafat, secretar de stat, a explicat, joi, noile restricții care este foarte probabil să intre în vigoare pentru românii care se întorc din străinătate. Cei care vin dintr-o țară aflată pe lista galbenă vor trebui să facă un test înainte de a se urca în avion și să stea o perioadă în carantină.

Astfel, la întoarcerea românilor în străinătate va fi nevoie de prezentarea unui test negativ, dar și o perioadă de carantină, după care va trebui făcut un al doilea test și încă două zile de așteptare.

Raed Arafat a anunțat noi modificări referitoare la cei care vor să intre în România din străinătate:

“De mâine seara intră decizia pe care am dat-o, exact cum s-a lucrat până acum 24 de ore. Decizia legată de test va intra mai târziu (posibil din 12 februarie) și vom anunța în cât timp. Cei care vin mâine, poimâine, dacă se aprobă, nu trebuie să facă testul acum pentru a veni mâine.

Această listă este stabilită de mult timp, dacă iese o țară din această listă, se aplică instantaneu, dacă se adaugă o țară se așteaptă 24 de ore.

Testul nu va fi trebuit făcut pentru cei care se întorc mâine sau poimâine, dar asta nu se aplică pentru carantină. Fiecare știe că dacă se aprobă actualizarea are 24 de ore până se aplică regula carantinării, acesta este riscul asumat de către fiecare persoană.

Noi am mai explicat că un test este foarte bun pentru momentul în care s-a făcut, nu garantează că după o zi sau două nu ești pozitiv, el ne garantează o perioadă scurtă, dar perioada de incubație este de 14 zile. Asta înseamnă că în aceasta perioadă dacă tu te întorci, mai ales în contextul tulpinilor și că România stă într-un context bun, fragil, dar suntem într-o situație bună. E bine să păstrăm această situație cât merge campania de vaccinare.

Testul ne garantează că atunci când vii nu ești pozitiv, după care intri în carantină opt zile, faci al doilea test și dacă ești din nou negativ, ieși din carantină după încă două zile, deci un total de zece zile. Este posibil ca la urcarea în avion să urce fără rezultatul testului, de aici vom veni cu precizări și vom explica clar de când intră, va fi o perioadă suficientă pentru ca oamenii să se întoarcă fără test, dar regula carantinării pentru țările pe cod galben va fi una generală de acum încolo”, a declarat Raed Arafat la Antena3.

”Cei care sunt vaccinați sunt scutiți dacă au zece zile de la a doua doză și cei care au trecut prin boală în ultimele 90 de zile, acolo nu se schimbă nimic”, a adăugat medicul Arafat.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

carantina diasporaraed arafatrestrictii intoarcere in tararestrictii la granitarestrictii romania
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes