Magazin

Nor de praf de nisip din Sahara, în weekend, deasupra Europei

Praful de nisip din Sahara urmează să traverseze din nou Europa în acest weekend, potrivit serviciului european de supraveghere a atmosferei Copernicus, care nu ştie, în această fază, dacă norul va fi vizibil cu ochiul liber ca la începutul lui februarie, relatează AFP.

Un nor ”important” şi ”dens” de praf din Sahara se deplasează către nord şi ”ar urma să atingă anumite părţi ale Europei în weekend şi la începutul săptămânii viitoare”, a anunţat vineri, într-un comunicat, Copernicus.

Volumul principal ar urma să se concentreze asupra estului Spaniei şi nordului Franţei, însă norul ar putea ajunge până în Norvegia.

”Am observat evenimente similare în ultimele săptămâni, cu impacturi semnificative asupra calităţii aerului în regiunuile afectate”, declară directorul ştiinţific Copernicus Mark Parrington.

”Credem că se va întâmpla la fel în acest eveniment viitor, deşi nu este încă sigur în ce măsură coloana va fi vizibilă cu ochiul liber”, spune el.

”Coloanele de praf din deşert pot înroşi cerul, limita vizibilitatea sau păta maşini şi ferestre, din cauza depunerii de praf, însă aceste impacturi sunt dificil de prevăzut cantitativ cu patru  cinci-zile înainte”, notează el.

Copernicus preconizează, în schimb, o degradare a calităţii aerului în Spania, Franţa şi poate în Regatul Unit şi ţările Benelux şi avertizează cu privire la impactul acestor prafuri asupra căilor respiratorii şi unor depuneri pe sol, mai ales în cazul întreprinderilor.

Un precedent nor de praf a trecut peste Europa în perioada 4-8 februarie şi a antrenat depuneri de mai multe micrograme de particule pe metrul pătrat în mare parte din sudul Europei – o cantitate ”de câteva sute de ori mai mare” decât media, anunţa atunci Copernicus.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Un aisberg uriaș, de mărimea Parisului sau Londrei, se desprinde din Antarctica

Daniela Arnăutu

Descoperire excepţională în Pompei a unui fastuos car ceremonial roman

Mircea Furdu

Horoscop RUNE cu Mihai Voropchievici pentru săptămâna 1 – 7 martie 2021

Mihnea Tudor

Weekend cu vijelii în toată țara. Vântul va atinge și 90 km/h, iar la munte va ninge

Daniela Arnăutu

Se întoarce FRIGUL! Prognoza meteo anunță lapoviță și ninsori începând de sâmbătă

Gloria Pascu

Etna a iluminat cerul nopţii expulzând lavă la o înălţime amețitoare – VIDEO

Mircea Furdu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »