Nori negri de război: Ambasada SUA de la Kiev începe evacuarea personalului. Departamentul de Stat anunță o planificare de urgență

Ambasada SUA de la Kiev a cerut Departamentului de Stat să autorizeze plecarea tuturor angajaților neesențiali și a familiilor acestora, potrivit mai multor surse familiare cu subiectul, citate, sâmbătă seară, de CNN.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că nu instituția nu are „nimic de anunțat în acest moment”, adăugând: „Facem o planificare riguroasă de urgență, așa cum facem întotdeauna, în cazul în care situația de securitate se deteriorează”. Un purtător de cuvânt al ambasadei a refuzat să confirme și a îndrumat CNN către Departamentul de Stat din Washington.

O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat, pentru sursa citată, că SUA au informat Ucraina că este „probabil să înceapă evacuarea încă de săptămâna viitoare” a familiilor diplomaților din ambasada de la Kiev. Sursa a spus că președintele Volodimir Zelenski a vorbit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre această chestiune și i-a transmis că un pas atât de dramatic al Statelor Unite ar fi o „reacție excesivă”.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat că departamentul nu va comenta discuțiile private, adăugând că deciziile privind personalul de peste mări se bazează pe un singur criteriu: siguranța și securitatea americanilor.

Solicitarea ambasadei marchează o escaladare în raport cu relatarea CNN de luna trecută, conform căreia SUA lucrau la o planificare de urgență pentru evacuarea americanilor din Ucraina, deoarece Rusia continua să grupeze trupe în apropierea graniței și să trezească temeri privitoare la o nouă invazie.

Cea mai recentă evaluare a informațiilor a Ministerului ucrainean al Apărării, împărtășită cu CNN în această săptămână, indica faptul că Rusia a desfășurat acum peste 127.000 de soldați în regiune.

Departamentul de Stat a ridicat deja alerta de călătorie la cel mai înalt nivel pentru Ucraina, sfătuindu-i pe americani să nu călătorească în țară și să fie la curent cu relatările conform cărora Rusia plănuiește acțiuni militare semnificative împotriva Ucrainei.

„Dacă există o decizie de a ne schimba postura în ceea ce privește diplomații americani și familiile acestora, cetățenii americani nu ar trebui să se aștepte că vor exista evacuări sponsorizate de guvernul SUA. În prezent, sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”, a spus purtătorul de cuvânt.

Oficialii americani încă nu știu care sunt planurile președintelui rus, Vladimir Putin, sau dacă a decis măcar să invadeze. Dar unii oficiali la curent cu informațiile spun că există dovezi că Rusia intenționează să încerce să ia Kievul și să răstoarne guvernul, după relatase anterior CNN.

Desfășurarea de forțe din districtul militar de est al Rusiei în Belarus, luni, a fost considerată de numeroși oficiali americani și analiști militari ruși ca fiind de rău augur.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ambasada sua kiev evacuare ambasda kiev razboi ucraina
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes