Noua Zeelandă ar putea să-și schimbe numele cu unul indigen

În perspectiva alegerilor parlamentare din țara de la antipozi, partidul Maori din Noua Zeelandă vrea să schimbe numele oficial al țării în „Aotearoa”, pentru a face limba indigenilor mai vizibilă în viaţa publică.

Acelaşi partid mai propune ca Wellington, capitala ţării, să devină Te Whanganui-a-Tara, iar Christchurch, Otautahi. Propunerea a fost anunţată în perspectiva alegerilor parlamentare de pe 17 octombrie

„Este inacceptabil că numai 3% dintre locuitorii ţării îi pot vorbi limba oficială”, a declarat Rawiri Waititi, candidat al Partidului Maori.

În Noua Zeelandă există două limbi oficiale: engleza şi maori (sau te reo).

”Aud tot mai des folosindu-se Aotearoa interşanjabil cu Noua Zeelandă, iar acesta este un lucru pozitiv”, a declarat presei naționale prim-ministrul Jacinda Ardern, care încearcă să obţină un al doilea mandat la viitoarele alegeri.

„Fie că îl vom schimba sau nu prin lege, nu cred că schimbă faptul că Noua Zeelandă este tot mai mult numită Aotearoa”, a adăugat Jacinda Ardern.

Vicepremierul Winston Peters critică planul Partidului Maori. „Aceasta nu este decât vânare de titluri de senzaţie fără nicio consideraţie faţă de costurile pentru această ţară”, a scris el.

Eforturi de redenumire a Noii Zeelande au loc de mulţi ani. Numele actual al ţării se trage de la coloniştii olandezi, care au numit-o după provincia olandeză Zeeland.

În limba maori, Aotearoa înseamnă „ţara norului alb”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aotearoa noua zeelanda schimbare nume noua zeelanda
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes