Noul Contract cadru: Măsura este corectă, oportună, dar incompletă

Noul Contract cadru: Măsura este corectă, oportună, dar incompletă. Opinie de Florin Hozoc, specialist în sănătate
Noul Contract cadru: Măsura este corectă, oportună, dar incompletă. Opinie de Florin Hozoc, specialist în sănătate

Guvernul României a aprobat săptămâna aceasta o ordonanță de urgență de modificare a legii sănătății publice, prin care introduce “contribuția personală” plătită de asigurați atunci când vor să beneficieze de servicii medicale de la furnizori privați.

Asta înseamnă că statul român recunoște că tariful de decontare al acelor servicii este atât de mic, încât este nevoie de o… contribuție personală, care să acopere costurile reale.

Măsura este corectă, oportună, dar incompletă. Ea oferă asiguratului posibilitatea ca serviciile medicale să-i fie decontate din asigurarea obligatorie, indiferent dacă sunt efectuate de un furnizor privat sau de unul public (de stat).

Însă, dacă tot recunoaște în fața privatului că decontează un tarif care nu acoperă costurile reale ale serviciilor efectuate, statul ar trebui să ofere și furnizorilor din rețeaua de stat posibilitatea să fie plătiți la prețul corect.

Atunci când recunoști că decontezi serviciile medicale la tarife ce nu acoperă costurile nu ai voie să discriminezi furnizorii.

Pentru a fi o măsură corectă până la capăt, ea trebuie să se refere și la furnizorii publici (de stat). Astfel, statul ar trebui să admită că nu are banii suficienți să deconteze tarifele corecte pentru serviciile medicale, indiferent de furnizor, astfel că fiecare furnizor ar trebui să poată stabili care este contribuția personală pe care pacientul ar trebui să o plătească în completarea tarifului decontat de asigurarea publică.

În acest fel, spitalele de stat ar putea să-și finanțeze costurile reale, inclusiv cele care ar asigura același nivel tehnologic și de calitate ca la un furnizor privat.

Este nevoie de mai multă transparență și în sistemul public

E adevărat că spitalele de stat primesc tot felul de finanțări publice, dar asta nu înseamnă că ele trebuie să fie discriminate. Dimpotrivă, dacă la fel ca furnizorii privați spitalele publice ar fi obligate să prezinte un deviz, în care să spună cât este decontat din asigurarea obligatorie, cât este acoperit din alte finanțări publice și cât trebuie acoperit din contribuția personală, atunci am avea mai multă transparență și în sistemul public.

Nu în ultimul rând, în acest fel se va întări competiția între toți furnizorii de servicii medicale, astfel încât pacienții chiar vor putea face diferența, fără să fie păcăliți de false gratuități, care ascund o subfinațare cronică a sistemului public de sănătate, ce se va adânci prin noua măsură.

Iar pentru a putea asigura accesul tuturor la serviciile medicale statul poate oferi și deductibilitate pentru asigurările complementare care să acopere aceste contribuții personale. În acest fel, serviciile medicale vor putea fi integral decontate prin cele două asigurări: cea obligatorie care va acoperi tariful de bază și cea complementară care va acoperi contribuția personală.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

contractul cadru contributie personala spital florin hozoc noul contract cadru opinie florin hozoc servicii medicale cu plata
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes