Nu se mai face închisoare pentru evaziune fiscală

Parlamentul României a adoptat proiectul deputatului „Mitralieră”, prin care evazioniștii fiscali scapă de închisoare dacă plătesc prejudiciul. Proiectul inițiat de deputatul Cătălin Rădulescu prevede că cei care fac evaziune până în 100.000 de euro primesc doar o amendă dacă plătesc prejudiciul.

Legea va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, deși fusese declarată neconstituțional de către CCR.

Proiectul inițial prevedea că evazioniștii fiscali erau nevoiți să plătească prejudiciul plus 20% din totalul acestuia, până la primul termen de judecată.

Actul normativ a fost modificat în sensul că infractorii se vor alege cu o amendă sau, mai mult, vor fi iertați dacă plătesc benevol 20% în plus față de prejudiciu.

În favoarea adoptării proiectului au votat deputații PSD, Pro România și ALDE, iar împotriva inițiativei s-au exprimat PNL și USR.

Cei de la UDRM s-au abținut. Cu toate că a fost declarat neconstituțional, proiectul a fost adoptat de Senat, ca primă cameră sesizată, în februarie.

Evaziunea fiscală reprezintă sustragerea unor persoane fizice sau juridice de la plata impozitelor sau taxelor. Evaziunea fiscală se manifestă adesea prin denaturarea informațiilor ce sunt raportate la autorități, precum declararea unor venituri sau profituri mai mici decât în realitate, sau mărirea artificială a cheltuielilor.

Rămâne de văzut dacă președintele Klaus Iohannis va promulga legea. Cătălin Rădulescu a considerat că această lege este necesară „stării sistemului judiciar românesc în ce privește condițiile de detenție și gradul de aglomerare cât și numeroasele cauze în care România a fost condamnată de instanțele internaționale pentru aceste condiții”.

„Dacă inculpatul acoperă în totalitate prejudiciul și nu mai execută pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câștigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integral, într-un timp relativ scurt și nu va mai efectua cheltuieli cu detenția condamnatului”, mai menționează actul normativ.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

evaziune fiscala inchisoare pentru evaziune fiscala proiect deputat mitraliera
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes