O fregată a Rusiei, Amiral Makarov, ar fi fost lovită de ucraineni cu rachete Neptun. Cum a reacționat Kremlinul

O fregată a Rusiei, Amiral Makarov, ar fi fost lovită de ucraineni cu rachete Neptun. Cum a reacționat Kremlinul. Sursa foto: captua video
O fregată a Rusiei, Amiral Makarov, ar fi fost lovită de ucraineni cu rachete Neptun. Cum a reacționat Kremlinul. Sursa foto: captua video

Conform unor informații, încă neconfirmate, încă o navă de război rusă a a fost lovită de ucraineni. Fregata Amiral Makarov, care opera în Marea Neagră, ar fi fost lovită de o rachetă anti-navă Neptun, care ar fi provocat apoi un incendiu.

Atacul asupra fregatei Amiral Makarov ar fi cea mai recentă pierdere navală a Rusiei în „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei, după rapoartele care indicau faptul că servicii de informații ale SUA ar fi ajutat Ucraina să localizeze și să scufunde nava de război Moskva din 14 aprilie.

Potrivit informațiilor neverificate care au circulat încă de joi noapte, ar fi vorba despre fregata Amiral Makarov, cea mai importantă navă rusească din Marea Neagră, după scufundarea crucișătorului Moskva.

Este o fregată destul de nouă – lansată în 2012, pe deplin operațională din 2017 – care face parte din clasa Amiral Grigorovici, care include nava Grigorovici și Amiral Essen. Potrivit Forbes, fregata purtătoare de rachete Amiral Makarov ar fi cea mai valoroasă a flotei ruse, după scufundarea crucișătorului Moskva.

Autoritățile ruse nu au recunoscut afirmațiile Ucrainei, potrivit cărora crucișătorul Moskva, „perla” flotei ruse de la Marea Neagră, a fost scufundată de forțele ucrainene după ce ar fi fost lovită cu rachete de croazieră. De partea cealaltă, Ucraina și apoi surse militare anonime din Occident susţin că a scufundat-o după un atac cu rachete.

În bilanțul de vineri în care armata Ucrainei prezintă pierderile părții ruse este trecută o navă în plus față de ziua anterioară.

Agenția de știri UNIAN a scris, citând site-ul de știri Dumskaia din Odesa, că este vorba despre o fregată care se afla aproape de Insulei Șerpilor. În plus, site-ul Gruz200, de obicei o platformă de știri militare de încredere, a scris că o sursă navală a confirmat că o rachetă anti-navă ucraineană Neptun a lovit nava.

Și Dumska scrie că o rachetă ucraineană Neptun a lovit nava și că „un număr mare” de avioane rusești se învârteau deasupra vasului. Sursa citată relatează că un sistem de urmărire a navelor maritime a arătat că o navă de salvare rusă identificată ca fiind SPK-46150 se îndrepta spre locație în urma unui apel de joi seara târziu.

Oleksiy Goncharenko, parlamentar ucrainean și președinte al Consiliului Regional Odessa, a scris pe Telegram că nava de război a luat foc, dar nu s-a scufundat: „Da, da, ați înțeles bine! Zeul mărilor se răzbună pe agresorii Ucrainei”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

amiral makarovmakarov lovita de rachetenava rusa makarovrachete neptunrazboi ucraina
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes