O ȘANSĂ LA VIAȚĂ în lupta cu COVID-19. Tratament cu plasmă superimună, posibil în România, dintr-o donație privată. Pacienții gravi se pot vindeca

Tratament cu plasmă superimună, posibil în România, dintr-o donație privată. Pacienții gravi se pot vindeca
Tratament cu plasmă superimună, posibil în România, dintr-o donație privată. Pacienții gravi se pot vindeca

Besmax Pharma Distribution (BPHD), companie românească din domeniul medical, a decis să doneze Ministerului Sănătății 3 echipamente noi pentru colectarea de plasmă umană și 3.000 de kituri de colectare în scopul recoltării de plasmă hiperimună de la pacienții COVID-19 vindecați.

Plasma umană astfel colectată (prin metoda modernă a plasmaferezei) va fi utilizată experimental și exclusiv pentru tratarea pacienților români infectați cu noul coronavirus, precum și pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile (de exemplu cadre medicale implicate în combaterea epidemiei de COVID-19).

Protocolul de donație a fost semnat luni, 30 martie 2020, în București, la sediul Ministerului Sănătății, de către ministrul Sănătății Nelu Tătaru și directorul general adjunct al BPHD, Ilie Iulian Chiriac. Valoarea donației este de 103.950 euro (fără TVA).

În urma semnării protocolului, BPHD va livra și instala în maximum două săptămâni cele 3 echipamente de colectare de plasmă în spitalele desemnate de către Ministerul Sănătății și va livra cele 3.000 de kituri de colectare conform deciziei de repartizare a Ministerului. Fiecare echipament poate să proceseze 15 donări de plasmă pe zi, astfel încât cele 3.000 de kituri ajung pentru două luni de zile de funcționare continuă a echipamentelor, timp în care vor putea fi ajutate sau salvate între 3.000 și 10.000 de persoane, în funcție de cantitatea de plasmă colectată de la fiecare donator convalescent. Scopul transfuziei de plasmă hiperimună este salvarea pacienților critici intubați, care au dezvoltat forme severe de pneumonie interstițială, respectiv imunizarea persoanelor vulnerabile sau cu risc de infectare, cele mai expuse fiind cadrele medicale.

VIDEO

https://www.facebook.com/florin.hozoc/videos/10158709294439881/
Besmax Pharma Distribution (BPHD), companie românească din domeniul medical, donează Ministerului Sănătății 3 echipamente noi pentru colectarea de plasmă umană

Tot în următoarele două săptămâni, Ministerul Sănătății va finaliza protocoalele transfuzionale de recoltare și testare a plasmei umane de la pacienții vindecați de COVID-19, precum și protocoalele de administrare experimentală a plasmei umane pentru tratamentul pacienților critici și pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus. În același timp, Ministerul Sănătății va identifica potențiali donatori dintre pacienții care s-au vindecat de COVID-19 și va organiza procedurile de donare de plasmă.

Primul pas în utilizarea plasmei umane

România face astfel primul pas în utilizarea plasmei umane pentru prevenirea infectării și pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, urmând exemplul unor țări precum Statele Unite ale Americii, China, Germania, Marea Britanie, Spania, Japonia sau Canada, care au autorizat de urgență tratamentul experimental cu plasmă hiperimună în combaterea COVID-19, precum și nota recentă a DG SANTE a Comisiei Europene, prin care plasma umană e inclusă pe lista produselor medicale esențiale, pentru care trebuie asigurat accesul tuturor pacienților din țările membre UE.

De remarcat că, în conformitate cu protocolul semnat astăzi, 30 martie 2020, BPHD va suporta și cheltuielile legate de livrarea și instalarea celor trei echipamente AURORA Plasmapheresis Systems, în tot atâtea spitale, ce vor fi alese de Ministerul Sănătății. De asemenea, livrarea și repartizare celor 3000 de kituri de colectare plasmă va fi achitată de firma donatoare. Protocolul de donație mai prevede că timp de trei ani, firma BPHD se va ocupa de întreținerea gratuită a echipamentelor. Ministerul Sănătății are obligația de finaliza în maximum două săptămâni Registrul Donatorilor Convalescenți COVID-19, ce va fi postat pe internet, dar și Registrul Receptorilor de Plasmă Convelescentă COVID-19, împreună cu criteriile de selecție a persoanelor care vor beneficia de administrarea de plasmă.

Cercetările americanilor ne dau speranțe

Unul dintre cei mai mari epidemiologi americani, Ian Lipkin, le spune americanilor despre cum pot fi salvați pacienții critici: “conform ultimelor studii făcute în SUA, fiecare donare de plasmă de la un pacient vindecat de COVID-19 poate salva 3-4 pacienți critici (!!)”.

Un nou articol, publicat pe 24 martie 2020 de prestigioasa revista Nature, anunță că autoritățile sanitare americane și-au dat acordul pentru utilizarea plasmei ca tratament pentru pacienții critici infectați cu noul coronavirus.

Articolul din revista Nature subliniază că un avantaj esențial al plasmei recoltate de la convalescenți e faptul că este disponibilă imediat, spre deosebire de medicamente și vaccinuri, care necesită încă multe luni sau ani pentru a fi autorizate și produse.
De asemenea, transfuzia de plasmă este o procedura medicală sigură, cu condiția ca plasma să fie testată înainte, pentru posibili viruși și alți agenți infecțioși.

Oamenii de știință care au realizat cercetările privind opțiunea de a utiliza plasma de la convalescenți vor să o implementeze acum ca procedură medicală standardizată, utilizată pentru a vindeca mai ales infecțiile severe pentru care nu există alternativă terapeutică, dar și pentru a preveni infectarea personalului din spitale, situație ce ar putea duce la prăbușirea sistemului sanitar.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

besmaxcoronavirusechipamente plasmaferezapalsma umanatratament covid
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes