O substanță nocivă eliminată prin lege din alimentele din România. Lovitură pentru fast-food-uri

O substanță nocivă eliminată prin lege din alimentele din România. Lovitură pentru fast-food-uri
O substanță nocivă eliminată prin lege din alimentele din România. Lovitură pentru fast-food-uri

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind limitarea conţinutului de Acizi Graşi Trans (AGT) în produsele alimentare destinate consumului uman.

”Prezenta lege se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. Operatorii economici din sectorul alimentar au obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2g/100g de grăsime din conţinut”, stipulează proiectul de lege.

Aceste prevederi vor fi aplicate inclusiv produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre ale Uniunii Europene. Proiectul de lege privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman a fost iniţiat de senatorul USR Adrian Wiener şi ar urma să intra în vigoare la 1 aprilie 2021.

Ce aliment ar putea dispărea

Unul dintre alimentele vizate de acest proiect de lege este margarina. Aceasta conține achizi grași, iar producătorii vor fi obligați să-i elimine din compoziția acesteia pentru a nu renunța la afacerea lor. Pentru produsele alimentare care nu respectă prevederile prevăzute în lege se dispune retragerea din circuitul consumului uman.

Actul normativ precizează că „prin acizi graşi trans se înţeleg acizii graşi cu cel puţin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configuraţie trans, astfel cum sunt definiţi în anexa I punctul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare”.

Cât de nocivi sunt Acizii Grași Trans

Peste 50.000 de decese sunt înregistrate anual în Europa, din cauza consumului de grăsimi nocive. Tocmai din acest motiv, Comisia Europeană a hotărât să limiteze cantitatea de acizi graşi nesaturaţi, până în 2021, în toate statele membre. Pe lângă prăjituri sau produse de patiserie, sunt vizate de această dată şi mezelurile sau produsele de tip fast food, prăjite de obicei, în ulei refolosit.

Margarina, biscuiţi, prăjituri, produse de patiserie, popcorn pentru microunde, supă la plic şi nu în ultimul rând mezeluri sau produse fast food. Multe conţin în prezent acizi graşi trans nesaturaţi în cantităţi de cel puţin 10 la sută.

Sunt însă cele mai nocive grăsimi utilizate pe piaţa alimentară, procesate industrial, pentru a mări valabilitatea produselor. Nu conţin substanţe naturale şi pot aduce grave prejudicii organismului. Dar mai periculoase decât produsele de patiserie, care conţin aceşti acizi în cantităţi mari, sunt sortimentele fast-food, din cauza prăjirii la temperaturi înalte, de cele mai multe ori în ulei refolosit.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Acizi Grasi Transcat de nocivi sunt Acizi Grasi Transeliminare Acizi Grasi Transfast foodproduse fast-food
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes