O veste bună pentru români: Miercuri va sosi în țară prima tranșă din vaccinul anti-COVID Moderna

Guvernul a extins categoriile din etapa a doua de vaccinare. Iată pe cine a mai inclus
Guvernul a extins categoriile din etapa a doua de vaccinare. Iată pe cine a mai inclus

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat, luni, că prima tranșă din vaccinul produs de compania americană Moderna, respectiv 15000 de doze, va ajunge în România miercuri.

Acesta este al doilea vaccin anti-COVID aprobat pentru utilizare pe teritoriul Uniunii Europene, după cel produs de Pfizer și BioNtech. Pe 6 ianuarie, Agenția Europeană pentru Medicamente a recomandat să se acorde o autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă a vaccinului împotriva covid-19 al Moderna. Ulterior, Comisia Europeană a autorizat vaccinul ca fiind sigur și eficace împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiță a declarat recent că României ar urma să-i revină 3,5 milioane de doze din vaccinul Moderna: „4,3% din cantitate revine României, înseamnă aproximativ 3,5 milioane de doze de la compania Moderna. Dacă se va aproba încă un contract, am putea primi dublu. Chiar din luna ianuarie ne așteptăm să ajungă în România, chiar până la 15 ianuarie ar putea să fie livrată prima tranșă de doze. Este o veste bună, dar volumul este incomparabil mai redus decât în cazul vaccinurilor BioNtech/Pfizer. Tranșele care urmează să vina nu sunt foarte consistente”.
Cu privire la cine va decide ce tip de vaccin va fi administrat fiecărei persoane, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare a declarat că decizia va fi luată de personalul medical din centrul de vaccinare: ”Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare pentru a se identifica eventualele contraindicații. Există o diferență între cele două tipuri de vaccinuri legate de categoria de vârstă, Moderna este indicat la persoane de peste 18 ani, în timp ce Pfizer, la persoanele de peste 16 ani. Plecând de la datele de siguranță și de eficacitate care sunt absolut similare și nu există diferențe semnificative între aceste două tipuri de vaccinuri, decizia va fi a medicului și a personalului din centru de vaccinare, ținând cont de disponiilitatea vaccinurilor pe care o vor avea în centre. Dozele livrate de compania Moderna sunt într-un număr foarte mic, incomparabil mai mic decât numărul dozelor livrate în baza contractului cu compania Pfizer, iar din acest punct de vedere, nu putem să garantăm, la momentul actual că în fiecare centru de vaccinare vor exista cele două tipuri de vaccinuri”.

În România, campania națională de vaccinare anti-COVID a demarat pe 27 decembrie. De atunci, la nivel național au fost vaccinate 125.190 de persoane, dintre care 16.896 au primit serul în ultimele 24 de ore. 428 de reacții comune și minore au fost înregistrate la persoanele vaccinate pe teritoriul României de la debutul campaniei.

Între timp, luni dimineață, în România au ajuns încă 150.150 de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech. Este vorba de a patra tranșă primită până acum de țara noastră.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

miercurimodernasoseste romaniavaccin anti covidveste buna
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes