Deputata PNL Oana Ozmen ne-a declarat: “Anul 2023 a marcat progrese semnificative în promovarea eficienței energetice și a practicilor sustenabile în România. Prin intermediul inițiativelor legislative și a evenimentelor organizate, am reușit ca temele de importanță și impact major, precum decarbonarea sectorului clădirilor și integrarea hidrogenului în industrie și transporturi să rămână înscrise pe agenda publică și să capete amploare”.
Este de remarcat dialogul cu mediul de afaceri, mediul academic și reprezentanții instituțiilor statului care a avut un rol determinant în actualizarea cadrului legislativ în acord cu noile prevederi europene și tendințe ale pieței.
“Este absolut necesar să menținem dialogul activ cu toți cei implicați, să colaborăm strâns cu mediul de afaceri, cel academic și instituțiile statului pentru a dezvolta și implementa politici eficiente și durabile.
Îmi reafirm angajamentul de a contribui la construirea unui viitor energetic responsabil și la consolidarea poziției României în contextul global al energiei cu emisii reduse”, a mai spus doamna deputat Oana Ozmen.
Prin inițiativele doamnei deputat Oana Ozmen, a fost actualizat cadrul de reglementare în domeniul energiei.
Într-un efort susținut pentru avansarea sectorului energetic și a eficienței energetice în România, doamna Oana Ozmen a depus două inițiative legislative cu impact asupra industriei și comunităților:
“Adoptarea Legii nr. 237 privind integrarea hidrogenului în România marchează un punct important pentru un viitor al energiei cu emisii scăzute.
Am depus inițiativa legislativă alături de colegi deputați din Comisia pentru Industrii și Servicii și împreună cu dl. Virgil Popescu, fost ministru al Energiei și actualul Președinte al Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților. Proiectul s-a bucurat de sprijinul colegilor deputați și senatori PNL, PSD, UDMR, fiind rezulatul unei colaborări extinse cu membrii Parlamentului, mediul academic, experții Ministerului Energiei, ai ANRE și cei din sectorul privat.
Prin consultări ample, am reușit să conturăm un cadru legislativ care reflectă nevoile și potențialul României în domeniul hidrogenului. Depus în Parlamentul României pe 15 februarie, proiectul a trecut prin etapele legislative și a fost promulgat, devenind lege în luna iulie. Importanța acestui demers a fost confirmată în septembrie, când țara noastră a fost recunoscută în raportul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) ca una dintre primele țări europene cu un cadru legislativ privind hidrogenul. Raportul IEA ”Global Hydrogen Review”, lansat anul trecut, a subliniat progresele și evoluțiile din ultimul an, consolidând poziția României în peisajul global al energiei verzi.
De asemenea, la finalul anului trecut, am depus propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, împreună cu dl Gabriel Andronache, liderul Grupului PNL din Camera Deputaților și dl Virgil Popescu, Președintele Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei. Proiectul se bucură de sprijinul colegilor deputați din Comisia pentru Industrii și Servicii, precum și a senatorilor din formațiunile politice PNL, PSD, UDMR, fiind rezultatul unei colaborări extinse cu mediul academic și asociațiile de profil.
Acesta este un parcurs necesar pentru a alinia reglementările naționale la cele mai recente standarde și practici în domeniul eficienței energetice promovate de instituțiile europene. Inițiativa aduce claritate noțiunilor precum anvelopa termică a clădirii și sursele regenerabile de energie, facilitând implementarea unor standarde ridicate în construcția și renovarea clădirilor. Proiectul introduce și obligativitatea unui raport de conformare nZEB în certificatul de urbanism emis de primărie, aceasta fiind o măsură pentru încurajarea dezvoltării clădirilor cu consum de energie cât mai aproape de minim”.
Diplomația parlamentară facilitează schimbul de bune practici, contribuind astfel la promovarea unui viitor mai verde care prioritizează eficiența energetică. Doamna Ozmen a avut, anul trecut, mai multe acțiuni de diplomație parlamentară, consolidând relațiile internaționale și facilitând schimbul de bune practici, contribuind astfel la promovarea unui viitor mai verde care prioritizează eficiența energetică.
Domnia sa ne-a spus: “Mi-am asumat încă din 2022 și susținut obiectivele în domeniul diplomației, participând la întâlniri diplomatice care au consolidat relațiile internaționale și au facilitat schimbul de bune practici între România și alte state.
În cadrul vizitei în Danemarca, desfășurată în perioada 2-4 mai, obiectivul principal a constat în identificarea modelelor de performanță în eficiența energetică și energie regenerabilă, stabilind astfel punți de legătură cu reprezentanții danezi pentru a implementa soluții similare în România. Vizita tehnică, organizată cu sprijinul Ambasadei Regatului Danemarcei în România și a Excelenței Sale, domnul Ambasador Uffe A. Balslev, a subliniat angajamentul și deschiderea autorităților daneze pentru schimbul de bune practici în domeniul energiei și dezvoltării durabile.
În luna iulie, am avut onoarea de a participa, la invitația dlui Virgil Popescu, Președintele Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, la primirea delegației formată din reprezentanți ai mediului academic din România și SUA. Pe agenda discuțiilor, principalul subiect a fost Legea privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei și transporturilor.
În luna august, am găzduit vizita Excelenței Sale Roberto Musneci, ambasadorul Ordinului Suveran de Malta în România, pentru a discuta despre programele umanitare și de asistență socială adresate persoanelor vulnerabile desfășurate în țara noastră de către Ordinul Suveran de Malta”.
Comenteaza cu profilul facebook