Octavian Berceanu, noul comisar şef al Gărzii de Mediu, a fost bătut în timp ce semnala încălcări ale legii

Șeful Gărzii de Mediu, demis de Cîțu
Șeful Gărzii de Mediu, demis de Cîțu

Octavian Berceanu, fost activist de mediu și noul comisar şef al Gărzii Naţionale de Mediu, a povestit cum a fost luat “la bătaie, direct”, cu câteva ore înainte de sfârşitul anului trecut, când a intervenit în Sectorul 6 şi a surprins persoane care deversau deşeuri într-o zonă care este destinată împăduririi. El a relatat că, după ce a reclamat, în trecut, la instituţia pe care acum o conduce, depozitarea ilegală a unor deşeuri, a constatat că aceia pe care îi reclamase fuseseră informaţi cine făcuse sesizarea.

“Pe 31 decembrie, înainte de Revelion. Ultima oară a fost pe 31 decembrie 2020, înainte de Revelion cu câteva ore. (S-a întâmplat – n.r.) în Sectorul 6, unde, de altfel, eu plantez acum o pădure care ar trebui să devină un zid verde între noi şi gropile de gunoi, să ne protejeze, şi cineva deversa în proximitate deşeuri şi atunci m-am dus peste oamenii respectivi şi am explicat că nu e ok. Dar am ceva exerciţiu în spate şi vizavi de bătaie, şi ştiam că trebuie să filmez sau să fac un live astfel încât să supravieţuiesc după. Şi asta s-a şi întâmplat”, a afirmat Octavian Berceanu, într-o emisiune difuzată, sâmbătă, de Digi 24.

El a menţionat că a fost “luat la bătaie, direct” de cei pe care i-a surprins.

“Se întâmplă des şi nu numai cu mine. Sunt şi ceilalţi activişti de mediu, sau pădurari, de exemplu, care-şi fac treaba şi păţesc lucruri mult mai rele decât mi s-au întâmplat mie”, a mai afirmat comisarul şef al Gărzii de Mediu.

El a menţionat că şi după ce a preluat funcţia de şef al Comisariatului Gărzii de Mediu a constatat că în aceeaşi zonă au fost aruncate deşeuri, el explicând că face demersuri pentru ca zona să fie igienizată.

Octavian Berceanu, care s-a implicat şi în combaterea tăierilor ilegale de păduri, a constatat că oamenilor le este frică să reclame ilegalităţile privind mediul şi a povestit şi că oameni care încălcau legea ştiau datele sale personale, după ce a reclamat infracţiunile.

“Pot să vă dau propriul exemplu: am raportat în trecut un astfel de incident către Garda Naţională de Mediu – o depozitare mare, pe aproape 20 de hectare în Chiajna – Garda de Mediu a transferat controlul către Comisariatul Ilfov, comisarii şi-au derogat, nu ştiu cum, competenţa către Poliţia locală, şi ulterior cei care depozitau, infractorii, de fapt, au ajuns în posesia datelor mele şi mi le-au şi arătat cu scop de intimidare. (…) Aceeaşi grupare am găsit-o depozitând în Sectorul 6, cu Poliţia Locală din Chiajna şi cu viceprimarul de acolo, în prezenţa comiterii unor infracţiuni sau contravenţii, după caz. Deci, cumva, însă structura asta a statului sau a administraţiei locale, face parte din angrenajul de crimă organizată, să zicem”, a explicat Berceanu.

Întrebat dacă există o mafie a deşeurilor, comisarul şef a făcut referire la documente oficiale ale Interpol.

“Mă uit pe raportul strategic pe care l-a scos Interpol în 2020, în august, şi acolo scrie negru pe alb că sunt oameni cu cămăşi albe – şi fac referire la politicieni, la şefi de instituţii în România, la oameni de business – care controlează acest fenomen în România şi nu spun eu, spune Interpolul”, a adăugat el.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

comisar sef garda de mediu comisar sef garda de mediu luat la bataie depozitare ilegala deseuri garda de mediu octavian berceanu
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes