Olanda a început producția de imunoglobulină anti COVID-19, fabricată din plasmă convalescentă. În România, deși avem echipamente, nu se poate!

Olanda a început producția de imunoglobulină anti COVID-19, fabricată din plasmă convalescentă
Olanda a început producția de imunoglobulină anti COVID-19, fabricată din plasmă convalescentă

Olanda anunță că primele 30.000 de kilograme de plasmă convalescentă colectată de la olandezi au intrat în producție, iar bolnavii de Covid-19 pot beneficia de imunoglobulina anti SARS-COV-2.

Și în România s-ar fi putut procesa plasma convalescentă, prin eforturile unei firme private care a oferit Ministerului Sănătății toate resursele necesare:

”În luna iunie 2020 am făcut o oferă similară Ministerului Sănătății. Am propus atunci statului să prelucrăm plasmă convalescentă care are o concentrație de anticorpi insuficientă pentru a fi administrată direct pacienților, astfel încât să putem produce imunoglobulina anti SARS-COV-2, care este un concentrat de anticorpi plasmatici anti SARS-COV-2.

Toate costurile de producție le suportăm noi. Dar Ministerul Sănătății a refuzat oferta noastră, astfel că, în loc să fie a două țară europeană care ar fi avut acces la imunoglobulina anti COVID, iată că România ajunge printre ultimele țări din UE”, declară Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution, firma care a oferit gratuit echipamente și consumabile pentru colectarea și prelucrarea de plasmă convalescentă.

România, dependentă de importuri

În acest moment, ne-a mai informat Florin Hozoc, 16 țări membre UE au anunțat deja că au trimis plasmă convalescentă către fabricile de medicamente din plasmă, pentru a primi acces la imunoglobulina anti SARS-COV-2. Exemple: Austria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia.

”România rămâne astfel nu doar dependentă de importuri scumpe, dar și vulnerabilă în față unei disponibilități extrem de limitate a imunoglobulinelor specifice”, mai precizează Florin Hozoc.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

anti SARS-COV-2donare plasmaimunoglobulină anti SARS-COV-2plasma convalescenta
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes